Rolex Fastnet Race: Chieftain overall winnaar op gecorrigeerde tijd

Rolex Fastnet Race: ChieftainGer O'Rourke's Cookson 50, Chieftain (IRL), is bevestigd als de overall winner van de Rolex Fastnet Race

Het door Farr ontworpen 50 voet lange carbon zeiljacht, gebouwd in Nieuw Zeeland door Cookson werf, finishte woensdagavond om 19u43'44" met een gezeilde tijd van 55u04'43". O'Rourke is daarmee de eerste Ierse winnaar in de geschiedenis van Fastnet Challenge Cup.

O'Rourke zeilt altijd eerst een wedstrijd uit om dan pas in te schrijven voor de volgende. Zo stond de schipper met zijn jacht 46-ste op de wachtlijst voor de Fastnet Race, en werd hij pas officieel ingeschreven 48 uur voor aanvang van de wedstrijd.

Bij zijn standaard bemanning voegde hij nog snel wat ervaren mensen, waaronder de Nederlander Jochem Visser als navigator.

Bij de start voeren ze aan de wind, op dat moment 25 knopen sterk, met dubbel gereefd grootzeil.

Eens de Fastnet Rock gerond, voeren ze onder een zware fractionele spinnaker in vlagerige wind tot 35 knopen en in een zeer gestoorde zee. Ze deden 10 uur van de Fastnet Rock tot de Scillies, wat overeen komt met een gemiddelde snelheid van 19 knopen.

Ze liepen verschillende keren uit het roer, maar wisselden stuurman en trimmers elk half uur om de concentratie optimaal te houden en bleven zo de boot pushen. Af en toe vroeg hij zich af wat hij daar in godsnaam aan het doen was, maar ze hielden vol met resultaat !

Bij de laatste OC Tracker positie update om 1300 BST, leidden op gecorrigeerde tijd 'Rambler' in IRC Super Zero, 'Chieftain' in IRC SZ Canting Keel en overall, 'Courrier des Coeur' in IRC Zero, 'Scarlet Oyster' in IRC 1, 'Foggy Dew' in IRC 2, 'Persephone of London' in IRC 3 en 'PRB' in de Open Class.

Donderdag 13u00 locale tijd, waren nog maar 22 zeiljachten gefinished, 45 zeiljachten zijn nog aan het racen en ongeveer 204 zeiljachten hebben opgegeven.

Meer informatie: Fastnet Race

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: