Jeugd EK 420/470 zeilen eindigde met spectaculaire Medal Race

Jeugd EK 420/470 zeilenOp donderdagmiddag 16 augustus 2007, eindigde het Jeugd EK 470 zeilen met een spectaculaire Medal Race.

Er gebeurde veel, maar aan de uiteindelijke eindstand op het podium veranderde niets. Wel aan de vierde plek van Team Steven. Steven Le Fèvre (Santpoort Zuid) en Steven Krol (Leiden) kwamen niet goed weg en voeren vervolgens achter de feiten aan. Ze kwamen als negende over de lijn, terwijl de Duitse broers Rieger wonnen en de vierde positie overall overnamen.

De Russen Artem Basalkin en Maxim Sheremetyev behielden hun eerste plaats en streken de titel 470 Class Junior European Champion 2007 op. De Israëliërs Eyal/Yam wonnen zilver, gevolgd door de Grieken Vasilas/Mitakis.

De Israëlische bemanning Amir Yam noemde het een ‘interessante Medal Race’. Yam: “Ik denk dat het de beste ooit was, want er waren zoveel wisselingen.” Zo gingen de Grieken voortvarend van start en namen direct de leiding.

420-meiden podium420-meiden podiumVasilas: “We waren goed weg. Halverwege het kruisrak gingen we overstag, maar de fokkeschoot bleef steken. We gingen om en vielen terug naar de laatste plek.” Max en Moritz Rieger gingen als eerste om de bovenboei en gaven die positie nooit meer prijs.

Rieger: “Het gat werd wel gedicht, maar we konden iedereen toch nog voor blijven.”

Dankzij die zege versloegen ze het Nederlandse Team Steven. De Russen verspeelden nog bijna hun titel door in het tweede spinnakerrak om te slaan.

Basalkin: “Na één rak hadden we een probleem met de giek en daarna gingen we ook nog eens om. Dit was dus niet echt een interessante wedstrijd voor ons, maar we zijn wel super blij met de eindzege.”

Levine Eyal (ISR) dacht nog even dat die voor hem was: “De Russen vielen terug naar de achtste plek, terwijl wij tweede lagen. Ze haalden uiteindelijk nog een boot in, maar het was dus heel spannend.”

470-meiden podium470-meiden podiumDe Griekse stuurman Vasilas keek wat teleurgesteld: “We hebben het in de details verloren. In de kwalificatiereeks maakten we een fout door terug te keren, terwijl we niet te vroeg bleken te zijn. En daarna die gele vlag, waar we het niet mee eens waren. Een medaille winnen is goed, maar die heeft toch wel een beetje een bittere smaak. We waren dichtbij.”

Team Steven vijfde overall

Ondanks de aanmoedigingen van de kersverse zilveren medaillewinnaressen, konden de Stevens niet voorkomen dat ze een plekje in het klassement zakten.

Le Fèvre over hun teleurstellende Medal Race: “Het eerste rak was nog niet zo dramatisch, maar de daarop volgende spiset was te langzaam. Vervolgens konden we geen aansluiting meer vinden. Bij de onderboei ging het helemaal fout, want daar schoten we langs. Het waren niet de zenuwen, maar het was wel jammer.”

Toch haalden de naamgenoten hun vooraf gestelde doelstelling.

Le Fèvre: “We wilden in de toptien eindigen en dat is gelukt. Alleen wilden we gaandeweg het kampioenschap meer.”

Na de Medal Race van de 470-klasse volgde de huldiging van de winnaars, waaronder de twee oranjeteams Fokkema/Jongens in de 470 en Keijzer/Van Veen in de 420. Beide meidenduo’s kregen het zilver omgehangen.

Toptien 470:

1. RUS – Basalkin/Sheremetyev, 27 punten
2. ISR – Eyal/Yam, 35 punten
3. GRE – Vasilas/Mitakis, 47 punten
4. GER – Rieger/Rieger, 62 punten
5. NED – Le Fèvre/Krol, 64 punten
6. ISR – Brokman/Appel, 88 punten
7. POL – Janusewski/Mickiewicz, 90 punten
8. GBR – Mallindine/Clark, 93 punten
9. ISR – Abadi/Botzer, 94 punten
10. ITA – Stefano/Noe, 114 punten

Foto's © Thom Touw

http://www.420470jec.org/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: