Echte Qingdao omstandigheden

Qingdao International RegattaOp de vierde dag van de Qingdao International Regatta kwamen alle Benelux zeilers weer in actie.

De Nederlanders Pieter-Jan Postma en de dames in de Yngling kwamen het beste uit de strijd. Postma staat vijfde en het Nederlandse Yngling team staat vierde in het klassement.

De Belgische Laser Radial zeilster Evy Van Acker zeilde twee keer een achtste plek en zakte hierdoor van de eerste naar de tweede plaats in het klassement.

De geplande reservedagen werden op 18 augustus opgeofferd om de uitgestelde wedstrijden in te halen. De dag begon met stevige hoosbuien maar in de loop van ochtend klaarde het op. De zon liet zich voor het eerst even zien. Op het Olympische water stond een redelijk stabiele wind van maximaal vier knopen (maximum twee Beaufort). Net voldoende om wedstrijden te zeilen. Aan het einde van de dag begon het weer te regenen en verdween de wind ook.

Op baan D (Yngling en Finn) stond een lange oceaandeining gecombineerd met kortere golven daar bovenop. De wind op de Gele Zee kwam uit het oosten, uit de richting van Korea. Extra moeilijkheid was de stroming van ongeveer 1,5 knopen. Die stroming nam geleidelijk af en keerde om gedurende de loop van de middag.

Yngling

De Yngling dames met Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen werden 12de en derde. Daarmee staan de zeilsters uit de Delta Lloyd Kernploeg op een vierde plaats in het algemeen klassement, na vier wedstrijden.

Marije Kampen analyseerde: “De eerste race was moeilijk. Echt Qingdao omstandigheden. In opperste concentratie blijven is lastiger dan het fysieke aspect op deze dagen. We waren te schijterig bij de start. We wilden niet over de startlijn spoelen met de stroming, maar dat pakte verkeerd uit en we waren nogal te laat. We kwamen heel goed terug naar een vijfde plaats maar werden te gretig in het laatste rak en dat ging mis.”

Coach Paardenkooper observeerde en analyseerde. “Jammer van het resultaat maar dit is wel goed voor dit team. Ze zijn jong en onervaren op Annemieke Bes na. Ze zeilen goed als alles loopt, maar dingen zitten ook wel eens tegen. En dan moet je het ook kunnen doen. Dat leren ze nu.”

In de tweede race zeilden de Yngling zeilsters steeds verder naar voren en eindigden op een derde plaats.

Finn

In de Finn klasse begon Pieter-Jan Postma met een derde plaats in race drie gevolgd door een zevende plaats in race vier. Tussen de wedstrijden door zei Postma; “Het ging prima. Maar het is heel erg moeilijk. D’r staat heel veel stroming en daar moet je steeds heel bewust van zijn. Dit is echt een concentratie game.”

Postma staat daarmee op een vijfde plaats in het klassement. Engelsman Ben Ainslie gaat aan de leiding en lijkt onverslaanbaar. Ainslie is de winnaar van twee gouden Olympische medailles, in de Laserklasse in 2000 en in Finn in 2004. Na vier wedstrijden op dit test evenement heeft de huidige Olympisch Kampioen al een gat van 10 punten geslagen op nummer twee.

Tornado: Sebbe Godefroid sleurt een boomstronk mee

Sebbe en CarolijnSebbe en CarolijnSebbe: "Eenmaal op het parcours aangekomen was de wind ook tussen de 5 en 7 knopen. Dit is best licht, maar zeker doenbaar. We bleven echter uitstel hebben, en het comiteschip bleef over en weer varen. Na een tijdje werd het duidelijk: er was niet genoeg ruimte tussen het parcours van de finnen en de rand van de exlusie-zone (het gebied dat voor deze wedstrijd is voorzien) om een normale lengte parcours in te leggen. De race officer wou gewoon voorbij de zone gaan, want er is letterlijk een zee van ruimte. De chinezen wilden niet toelaten, en ISAF zegt van gewoon een wedstrijdje van 30 minuten te doen, zodanig dat het parcours niet zo groot hoeft te zijn. Een politiek spelletje dus. Uiteindelijk hadden de finzeilers gedaan met hun reeks, en zijn we toch kunnen starten.

"Onze start was redelijk, en we konden een mooie lane vinden naar de bovenboei. We rondden als 4de, en liepen verder uit op de achterliggers. Alles zag er prima uit. Plots begonnen we echter te verliezen. We lagen een beetje aan de zijkant van de vloot, dus oorspronkelijk dachten we dat we een andere wind hadden. Het bleef echter voorduren, tot we uiteindelijk nog 2 boten achter ons hadden. Na de zoveelste keer onze zwaarden opgehoffen te hebben (dit is Antwerps voor "ophalen", nvdr), kwam er uiteindelijk toch een boomstronk vrij. Ik hoop dat het dat geweest is. Vanaf dan hadden we terug een normale snelheid, maar het kwaad was al geschied."

Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer staan nu 15de in het klassement.

Tornado: bijna sloeg het noodlot ook toe bij Booth en Nieuwenhuis

In de Tornado klasse sloeg bijna het noodlot toe voor de Nederlanders Booth en Nieuwenhuis. Vijf minuten voor de start brak de verstaging (metalen draad dat de mast omhoog houdt) uit de romp. Ze konden net voorkomen dat de mast overboord viel. Ze wisten met de nodige creativiteit en vakkundigheid de boel zodanig te repareren zodat ze in elk geval de wedstrijd konden varen. Het catamaranduo werd twaalfde. Met dat resultaat staan ze op een zevende plaats na drie wedstrijden.

Overige klassen

De dames in de 470 klasse scoorden een 13de en een 18de plaats in race vier en vijf. Na vijf races mochten de teams hun slechtste resultaat aftrekken. Na de aftrek daarvan staan de huidige wereldkampioenen op een zevende plaats. Aan de leiding gaan de Japanners Kondo en Kamata, gevolgd door de Australiërs en de Zweden. De Oranje zeilsters staan op 22 punten achterstand van de leiders in het klassement.

De broers Coster staan na 4 races op een 17de plaats. Pas na vijf races mogen ze hun slechtste resultaat aftrekken en dat is een 21ste plaats in race 4.

Rutger van Schaardenburg in de Laser klasse staat 19de in het algemeen klassement van 36 deelnemers. Hij werd vandaag zevende en 33ste.

Capser Bouman staat 24ste en scoorde op 18 augustus een 24ste en 23ste plaats. Het valt de Hagenaar zwaar op het Olympische water. “Dit is een hele andere sport geworden. Natuurlijk moeten we nog steeds op de wind en de tactiek letten maar ik ben ook de hele tijd bezig met het pompen van het zeil. En sommigen gaan net even harder en dan word ik gezeild en kom ik niet op de plek terecht waar ik wil zijn. De combinatie van de goede kant op varen en snelheid erin houden met pompen gaat nog niet goed.”

http://www.2007qdregatta.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: