Fransen domineren eerste dag Open EK Hobie 16 zeilen

EK Hobie 16 zeilenOp woensdag 1 augustus 2007 domineerden de Fransen op de eerste dag van het Open EK Hobie 16 in ‘s Gravenzande. De zomer bereikte eindelijk de Westlandse kust, maar dat betekende tevens dat de in totaal 127 catamaranteams met een variabele wind te maken kregen.

Na uren van uitstel, draaide de bries naar het noorden en nam die toe tot circa 8 knopen (3 Beaufort).

De strijd tussen de 64 teams in de gold fleet, afkomstig uit tien landen, was sterk. Jerome Le Gall en Enrick Obert (Nieuw-Caledonië) gaan met een eerste en tweede plek aan de leiding.

De Nederlanders Bader/Souquet staan tweede, gevolgd door Renoud de Malet/Rossolin (FRA). De kersverse jeugdkampioenen Lauriot-Prevost/Pervier nemen een vierde positie in. De Nederlandse jeugdzeilers Sprij/Frank staan als beste oranjeduo twintigste.

“Deze condities zijn goed voor mij en mijn bemanning”, zei Jerome Le Gall achteraf. De Europese Kampioen Hobie 16 in 2004 houdt van matige wind, maar naar eigen zeggen niet van de sterke Noordzeestroming: “Ik zeilde voor het eerst met stroming. Dat is wel een perfecte training. Als je een succesvolle zeiler wilt worden, moet je op zoveel mogelijk locaties met verschillende omstandigheden varen.” Hij speelde het spel juist en behaalde het beste dagresultaat.

Martin Orion en Frank Jordan (FRA) begonnen eveneens aan een sterke serie door de eerste race direct te winnen. Vervolgens namen ze net te veel risico en kregen ze een zwarte vlag (directe diskwalificatie bij te vroege start) aan hun trapezebroek. Door de positie van de startlijn ten opzichte van de wind, was het gunstiger om aan de linkerzijde over stuurboord (zeilen over rechts) te vertrekken. De sterke stroming drukte de vloot echter te vroeg over de lijn. Na drie algehele terugroepen, hees het racecomité de zwarte vlag. Orion in het kort: “Onze bootsnelheid was super, we wonnen de eerste wedstrijd en daarna waren we te vroeg.”

Volgens Cédéric Bader (FRA) zijn er vijf potentiële winnaars: “Drie komen er uit Frankrijk en twee uit Duitsland. Jerome is erg in vorm. Hij is vooral snel bij iets meer wind.” Bader werd in 2005 samen met Yann Montoya Europees kampioen in de Open en Jeugd Hobie 16. De twee talenten hebben al een jaar niet meer samen gezeild. “Yann moet werken, maar nu vaar ik met mijn vrouw”, grapte de vrolijke Fransman. Hij vormt voor de gelegenheid een duo met Nathalie Souquet, die onervaren aan dit catamaranavontuur begon. “Ze is goed, dus wie weet vormen wij een nieuw duo”, zei Bader terwijl hij zijn arm om haar schouders legde. Het tweetal werd tweemaal derde, waarmee ze tweede overall staan.

“De topvier is Frans”, concludeerde Alban Rossolin uit Nieuw-Caledonië (Frans gebiedsdeel in de Stille Oceaan) triomfantelijk. Hij en zijn stuurman Christophe Renaud de Malet finishten als vijfde en tweede, wat een derde positie overall opleverde. Rossolin: “Het was een lange en moeilijke dag. We hebben 2,5 uur gedobberd, zijn teruggegaan voor een snelle lunch om vervolgens toch nog twee races te varen.” Volgens hem ligt de Franse overheersing gewoon aan veel trainen: “Maar dit is nog maar het begin van het kampioenschap. Normaal gesproken doen de Duitsers ook voorin mee.” Het eerste Duitse duo Delius/Wiese-Dohse neemt momenteel een vijfde plek in.

Voorlopige topvijf na 2 races:

1. FRA – Le Gall/Obert, 3 punten
2. FRA – Bader/Souquet, 6 punten
3. FRA – Renaud de Malet/Rossolin, 7 punten
4. FRA – Lauriot-Prevost/Pervier, 16 punten
5. GER – Delius/Wiese-Dohse, 16 punten

Foto © Pierrick Contin

http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: