Team Boskalis eerste en vijftiende bij NK F18 catamaranzeilen

Team BoskalisOp zondag 19 augustus 2007, eindigden de Team Boskalis-zeilers Stefan Dubbeldam en Bastiaan Tentij op respectievelijk de vijftiende en eerste plaats bij het NK Formule 18 catamaranzeilen.

Beide technische studenten kwamen in het kader van de Nacra Master Class met hun ‘leermeesters’ in actie.

De vloot van in totaal veertig teams voer dit weekend zeven races voor de kust van Medemblik. De condities varieerden van windkracht vier op zaterdag tot drie Beaufort op zondag.

Het duo Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij streek met hun Nacra Infusion vijf van de zeven overwinningen op en daarmee ook de titel. Van 24 tot en met 26 augustus verschijnen Dubbeldam en Tentij samen aan de start van het EK Nacra in Hellevoetsluis.

“De laatste race was echt heel spannend”, zei Tentij achteraf. “Reindert-Jan en Carina stonden op dertien punten en wij op zeven. Als zij een eentje zouden varen, moesten wij minimaal zevende worden.” Heemskerk en Tentij besloten om hun tegenstanders voor de start al te gaan matchracen.

Tentij: “Ze lagen ver van de lijn verwijderd. Wij wilden ze als het ware vasthouden, zodat ze te laat zouden starten en een DNS (did not start) zouden krijgen. Wij konden die er wel bij hebben, maar zij niet. Alleen had Reindert-Jan het op tijd door.” Reindert-Jan Vermeulen en Carina Knol trokken de schoten aan en spoten halve wind in dubbel trapeze over de startlijn.

Tentij: “Wij hadden ons niet helemaal juist gepositioneerd, dus we kregen de vuile wind. Daardoor waren we wat later en kwamen we als zestiende bij de bovenboei, waar Reindert-Jan als eerste omheen ging. Dat was een heel spannend moment. We moesten enorm hard knokken om terug te komen, wat ook lukte.”

De mannen finishten uiteindelijk als tweede, direct achter Vermeulen en Knol. Zij bleken achteraf een OCS (te vroege start) te hebben, maar pakten toch nog het zilver.

Tentij: “Ik verbaas erover dat ik elke dag nog bij leer. Het ritme houden bij het schoten, gaat steeds beter. Bij dit NK kon ik de boot langer op snelheid houden. Ik begin bovendien steeds meer op de baan te zien, zoals hoe en waar de vlagen precies lopen.”

Stefan Dubbeldam had het moeilijker. Hij en zijn stuurman Gunnar Larsen misten de juiste vorm. Dubbeldam: “Het liep niet lekker dit weekend. Het was erg moeilijk met die winddraaiingen. We hebben gewoon niet goed genoeg gevaren.” Dit tweetal eindigde met een serie van 13-6-20-(OCS)-13-14-6 op de vijftiende plaats overall.

Archipelago Raid 2007 – ‘Super ervaring’

Op vrijdag 3 augustus eindigden Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij op de tweede plek in de loodzware Archipelago Raid. Vooraf zag Tentij deze Zweedse monsterrace van vijf dagen bijna non-stop catamaranzeilen niet echt zitten, maar twee weken na de finish noemt hij zijn deelname een ‘super ervaring’.

Tentij: “Ik ben heel blij dat ik heb meegedaan. Je maakt zoveel uren in wedstrijdverband, dat je waanzinnig veel leert. Het is ook heel apart om zo op een boot te zitten. Je bent dusdanig kapot dat je alleen nog maar op de allerbelangrijkste dingen focust. We hebben twee dagen 20 knopen wind gehad, waardoor je met flinke snelheden tussen rotsen door schiet. Soms is dat behoorlijk angstaanjagend.”

Dubbeldam en Tentij varen samen EK Nacra

Op vrijdag 24 augustus gaat in Hellevoetsluis bij catamaranvereniging Hellecat het EK Nacra van start. Stefan Dubbeldam en Bastiaan Tentij grijpen die gelegenheid aan om de versterkte krachten weer eens te bundelen.

Tentij: “Daar heb ik heel veel zin in. Eens kijken wat we ervan bakken. Het is goed om eens zonder onze masters te zeilen. Mischa zegt en corrigeert me bijvoorbeeld geregeld, maar tijdens het EK Nacra moet ik het zelf doen.”

Een doelstelling valt lastig te definiëren.

Tentij: “We weten niet precies wie meedoen en waar we samen als team staan.”

Topvijf NK F18 zeilen 2007 na zeven races en een aftrek:

1. NED – Heemskerk/Tentij, Nacra Infusion, 8 punten
2. NED – Van der Meulen/Knol, Capricorn, 19 punten
3. NED – Macpherson/Van der Kamp, Nacra Infusion, 38 punten
4. NED – Geijssen/Van Capelle, Capricorn, 39 punten
5. NED – De Koning/Van Leeuwen, Nacra Infusion, 39 punten

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: