Betere prestaties Delta Lloyd Kernploeg in Qingdao

Evy Van AckerTornado en 470 mannen kwalificeren zich niet voor Medal race

De Nederlandse zeilers scoorden goed vandaag op het Olympische water voor de kust van Qingdao. Er stond weer net genoeg wind op de gele zee om de zeilers naar buiten te sturen in de brandende zon. De Yngling zeilsters, Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Marije Kampen werden twee keer tweede. Daarmee staat het jonge team op een derde plaats.

Pieter-Jan Postma kwam als winnaar over de streep in de laatste race in de Finn klasse. Kort daarvoor werd hij achtste. Postma staat ook op een derde plaats en kwalificeert zich daarmee voor de Medal race op 22 augustus.

Morgen 22 augustus worden in negen klassen de allesbeslissende Medal races gevaren. In de Yngling en de Laser klasse staan nog normale wedstrijden op het programma. De Medal races volgen op 23 augustus.

Finn

Pieter-Jan Postma kwalificeert zich voor de Medal race samen met de beste tien van het klassement. Het belooft weer een uiterst spannende finale te worden in de Finn klasse. Postma staat op het gelijke aantal punten als de Noor Peer Moberg, die vierde is. Ook nummers vijf en zes liggen op de loer. Het goud is onbereikbaar geworden voor de Fries en het zilver is ver weg.

Postma zei na afloop; “Het ging goed vandaag. Ik heb heel geconcentreerd gevaren. Over de eerste race ben ik ook tevreden. Op het einde schoven er nog een paar voorbij op de finishlijn. Ik moest kiezen. Je niet iedereen afstoppen. Ik let op waar ik de meeste wind kan verwachten en ik moet de juiste positie innemen, het tactisch goed doen. Je probeert alles in de gaten te houden, maar dat lukt niet altijd.”

De tweede race won Postma. “Ik kwam vijf boven bij de eerste boei en als eerste bij de benedenboei. Ik won het op snelheid en de juiste windvlagen. Ik ging Ainslie voorbij en nog wat van die mannen.”

Het klinkt eenvoudig, maar gisteren lukte het niet. “Ja je moet niet reageren maar beslissen voordat er iets gebeurt. Anders ben je te laat. Vandaag ging dat goed.”

470 damens

De dames in de 470 klasse lieten weer van zich spreken op 21 augustus. Ze eindigden de dag met een eerste plaats. In het algemeen klassement staan de Amsterdammers op een achtste plaats en kunnen nog een paar plaatsen stijgen in de Medal race. Marcelien de Koning zei; “Het gaat goed tot de eerste boei. In de eerste race lagen we op een derde plaats maar verloren we voor de wind. We hebben in elk geval geleerd dat we het voor de wind anders moeten doen en de tactiek bij de boeirondingen is ook niet goed. Daar gebeurt het. Het veld ligt zo dicht bij elkaar.”

Morgen de Medal race, heb je daar zin in? “Ik heb altijd zin in zeilen,” glimlachte De Koning.

470 heren

In de 470 klasse vielen de broers Coster net buiten de boot voor de Medal race. Ze eindigden op een elfde plaats in het eindklassement met het gelijke aantal punten als nummer tien. De Ier, die tiende werd, gaat door omdat die een eerste plaats heeft gescoord in de serie. Sven Coster reageert: “We zijn in het evenement gegroeid. Ik ben niet tevreden maar we hadden een ‘valse start’ omdat we hier vooraf weinig hebben kunnen trainen vanwege de schouderblessure van mijn broer. Maar ik ben ervan overtuigd dat we het kunnen hier. Maar we moeten hier nog veel meer varen.”

Laser

In de Laserklasse komt Rutger van Schaardenburg nog een dag in actie. De Medal race is op 23 augustus. De Dordtenaar Hij staat 20ste in het algemeen klassement.

Laser Radial

Evi Van Acker zeilt een 7de en 5de plek en belandt hierdoor op een 4de plaats in het algemeen klassement.

Yngling

De Yngling coach Maurice Paardenkooper was een tevreden man. “We hebben weer een stapje gemaakt. Focus was op beter starten en beter varen op stroom. De uitvoering werkte goed. Dit is een sterk veld en wij hebben een hele jonge ploeg. Ze leren heel veel. Het is heel knap wat ze doen en ik ben heel tevreden. We zijn er nog niet uiteraard. We moeten nog een stap maken... en dat is meer eentjes varen. Maar wij denken dat we met onze drie boten juist in het laatste jaar voor de spelen veel voordeel hebben. Wij kunnen met elkaar blijven trainen. Bij onze concurrenten blijft in de aanloop naar de spelen maar een boot over.”

De andere zes zeilsters uit het Yngling team zijn ondertussen ook in China gearriveerd en bereiden zich voor op een gezamenlijke trainingsstage ter plekke tot half september.

Tornado

Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis missen net de kwalificatie voor de Medal race in de Tornado klasse. De catamaranzeilers eindigden op een elfde plaats in het eindklassement.

Sebben Godefroid en Carlolijn Brouwer zeilen een tiende plaats en staan op een twaalfde plaats in het eindklassement. Ook geen Medal race voor dit Belgisch Tornado duo.

Sebbe: "Vandaag mogelijk de laatste dag zeilen geweest, maar eigenlijk weet niemand het. Zo duidelijk is de communicatie hier. Een beetje vreemd."

"Vandaag was het duidelijk, er zou gezeild worden, wind of geen wind. Origineel was er weinig wind, en door de sterke stroming konden de boten moeilijk achter de startlijn blijven. Gelukkig kwam er toch een uitstel in."

"Iets later kwam er een zacht briesje opzetten: 7 knopen. In lokale begrippen bijna storm. We hadden er wel zin in. De start was matig, maar we vonden opnieuw een mooie lane. Toch nog average aan de bovenboei. Voor de wind wist Carolijn echter een super privé vlaag te vinden, waardoor we enorm naar voor vaarden. Vooral voor de wind bleef verder ook super gaan, en als ik het goed heb eindigden we 3de."

"Voor de tweede reeks was de wind iets minder, maar toch nog juist ok zeilweer. We waren opnieuw goed bezig, totdat de Engelsen een zware fout tegen ons maakte. Vanaf dan was de flow weg, en slaagden we er niet meer in goed te varen. Opnieuw een gemiddeld resultaat. Het gebrek aan voorbereiding breekt ons toch zwaar op, maar dat wisten we voor we naar hier kwamen."

"Zoals eerder al gezegd, weten we nog niet goed wat ons te wachten staat. Als er morgen wind is, gaan we sowieso varen, om een aantal zaken uit te testen. Op die 6 reeksen zijn we immers niet echt genoeg te weten gekomen. Als je uitrekent hoe veel deze wedstrijd per reeks heeft gekost, val je achterover. Kan je dan maar beter ook niet doen. Wij gaan in ieder geval proberen er nog het meeste uit te halen, of de organisatie dat nu zelf nog plant of niet."

http://www.2007qdregatta.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: