Pieter-Jan Postma wint Medal race en zilver in Qingdao

Pieter-Jan Postma Finn zeilenPieter-Jan Postma (NED) wint de Medal Race in de Finn klasse op het Olympische water voor de kust van Qingdao. Er stond een stevige bries van ongeveer 15 knopen (windkracht 4) en grote golven. Met andere woorden, prachtig zeilweer op 22 augustus.

De Fries zeilde een bijna perfecte race. Hij kon Ben Ainslie, de leider van het klassement, niet meer inhalen maar de Nederlandse Finn zeiler wist wel het zilver veilig te stellen ten kost van de Kroaat Kljakovic.

Postma is met dit resultaat ook zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2008. Hij moet uiteraard vormbehoud blijven aantonen. De eis voor deze vroege kwalificatie was een plaats bij de eerste drie op het WK in Portugal en een plaats bij de eerste zes op dit Olympische testevenement. Daar heeft de goedlachse zeiler ruimschoots aan voldaan. Hij won op beide evenementen zilver.

Hier tweede worden is fantastisch. En een paar races winnen van Ben Ainslie is ook wel lekker. Hij is mijn voorbeeld. Een profzeiler en een van de besten ter wereld. Races van hem winnen is bijzonder.”

In de Finn klasse zijn de Medal races extreem spannend. Ainslie moest op de startlijn al in het stof bijten. Hij was te vroeg gestart en moest terug om opnieuw over de startlijn te zeilen. Maar zijn gouden plak kwam niet meer in gevaar. De Kroaat die twee stond voorafgaand aan de Medal race, had een hele slechte race. Postma zeilde foutloos. Hoe komt dat?

“Ja het was een top race. Spanning, sensatie en dan je ding doen en het lukt en je wint. Super. Het was allemaal heel close. Ik heb ondertussen meer ervaring met Medal races. Ik was heel ontspannen en geconcentreerd. Dan de race visualiseren en dat uitvoeren. Gaan voor zekerheid, geen risico nemen.”

Je bent nu zeker van deelname aan de Olympische Spelen van 2008.

“Volgend jaar ben ik hier weer en dan gaan we nog harder knallen.”

http://www.2007qdregatta.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: