Zilveren medaille voor Nederlands Yngling zeilteam ondanks te vroege start

Zilveren medaille voor Nederlands Yngling zeilteamDe Yngling Medal race werd een prachtige zeilshow van de Nederlandse dames op het Olympische water voor de kust van Qingdao.

Drama tijdens de start, als laatste over de lijn en als derde over de finish.

Met dat resultaat winnen Renee Groeneveld (stuurvrouw), Annemieke Bes (middenpositie) en Marije Kampen (voordekker) het zilver op het Olympische testevenement. En dat alles in perfecte zeilomstandigheden, goede wind, zon en golven.

Deze finale, met alleen de beste tien van het tussenklassement, begon dramatisch voor het Oranje team. Ten tijde van het startsignaal waren de Nederlanders over de startlijn en moesten ze terug om opnieuw reglementair te starten. Dat gold ook voor twee andere teams. De zeilsters van de Delta Lloyd Kernploeg vertrokken als laatste. Bij de bovenboei lagen de Hollanders alweer op een zesde plaats. Daar werden de Amerikanen uit de race gehaald vanwege een valse start zonder terug te gaan om reglementair te starten. Vijfde.

Op dat moment lag het zilver voor het oprapen maar mochten de Russen niet meer dan drie posities voor de Nederlanders liggen. Op de derde plaats, vlak achter de zeer sterk zeilende Engelsen en Russen gingen het Oranje team over de meet. Engeland wint goud, Nederland zilver, de Russen brons.

Marije Kampen vatte de race samen na afloop: ‘We hadden een hele slechte start, we hebben heel hard gevaren, teruggeknokt en zijn derde geworden. Top!”

Wie besloot er om terug te gaan? Renee Groeneveld zei: “Wij met z’n drieën maar Marije zag het heel duidelijk en was zeker van haar zaak. We hadden een goede peiling van de startlijn gemaakt.”

Was dat te gretig bij de start?
Annemieke Bes vond van niet. “We werden door de boot onder ons over de lijn geduwd. We hadden niet zoveel keuze.”

Vlak naast het Olympische wedstrijdwater zeilden twee Nederlandse Ynglings rond. De overige zes leden van de Nederlandse Yngling kernploeg tussen de trainingen door. Waarschijnlijk ook een beetje psychologische oorlogsvoering om de concurrentie te laten zien dat het hele Nederlandse team aanwezig is om op het Olympische water de training met het hele team snel te hervatten.

De meest ervaren zeilster van het trio Annemieke Bes zei: “Dit is een overwinning van ons allemaal. Onze teamgenoten waren buiten en hebben naar deze race gekeken. Dat was een heel gaaf gevoel.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: