Duidelijke winnaarstrategie 43ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace

Bart van BreeschotenMary Bryant zet beste ORC-Club prestatie neer en Team Heiner Two pakt winst in ORC-Club 1

Bij de prijsuitreiking van de 43ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace op zondagmorgen 26 augustus 2007, werd de winnaarstrategie duidelijk zichtbaar.
In de uitslagenboekjes lieten de routekaarten van de nummers één zien dat dit jaar het noorden erg lucratief was. Ze voeren allemaal hun rakken op het noordelijke IJsselmeer en buitengaats.

Zes van de twaalf winnaars startten in Kornwerderzand, waarna ze de sluis doorgingen en een slag naar Den Helder en terug maakten. Zo ook de Mary Bryant, een Waarschip 660 van Bart van Breeschoten, die de Beker van Medemblik voor de beste prestatie van alle ORC-klassen won.

Tim en Wim van Rootselaar van de Groote Beer, zoons van de onlangs overleden Tim van Rootselaar sr., deden de naam van hun vader eer aan. Zij deden wat de oudgediende van de 24-Uurs veelvuldig deed, het klassement van de Ronde- en Platbodemjachten winnen.

De Black MagiX van schipper Blacquiere won de Radboudbeker voor beste prestatie in de tocht.

SfeerSfeerIn totaal leverden 626 deelnemers hun formulier in, waarvan er 579 reglementair finishten. Zij legden met zijn allen 67.927 mijlen af.

Voorzitter van de Nederlandsche Vereeniging van Kustzeilers, Frits Berkel, sprak voor de prijzenregen de menigte met een lach toe: “Velen van u zijn in Kornwerderzand gestart. Dat hebt u goed gedaan. Alleen het stickers plakken ging niet zo goed.”

Elke deelnemer krijgt een formulier mee, waarop ze met gekleurde stickers kunnen aangeven welke boei ze aan welke zijde hebben gerond.

Berkel vervolgt: “Uit onze cijfers blijkt dat 25% van u het wel heel erg bont maakt.” De wedstrijdcommissie was dan ook tot in de late uurtjes bezig om fouten te corrigeren. De burgermeester van Medemblik, de heer Kozijn, genoot van het jaarlijkse zeilspektakel: “Ik ben gisteren met zo’n snelle RIB naar buiten geweest. Het was een prachtig gezicht. De Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace is een evenement waar we als gemeentebestuur naar uitkijken, waar we trots op zijn. Het is geweldig dat we u al 43 keer in onze stad hebben mogen verwelkomen. We hebben nog meer grote zeilwedstrijden, zoals de Breitling Regatta. Medemblik is een echte zeilstad!”

Tot grote hilariteit van het publiek somde Kozijn de grote steden met ISAF Grade 1-evenementen op: “Melbourne, Hyeres, Miami, Palma de Mallorca en dan de beautiful city of Medemblik. We hopen dat u nog vaak terugkeert.”

Dubbelslag voor Mary Bryant

Bart van Breeschoten (Oosterbeek), schipper van de Mary Bryant, won voor de derde keer de ORC 5-klasse en voor de tweede maal de Beker van Medemblik. “Tja, ik weet niet goed wat ik moet zeggen”, zei hij bescheiden.

“Het was eigenlijk niet zo moeilijk. Met een kleine boot kun je veel profijt hebben van het Wad. Je moet ook de mazzel hebben dat het precies op dat moment zwak waait, want dan liggen ze op het IJsselmeer stil en pakken wij het stroomvoordeel. Onze nacht op het Wad was gunstig. Al voelde het niet als winst, want het ging niet hard.”

Dat ze ook nog eens de Beker van Medemblik zouden winnen, kwam toch wel onverwachts voor Van Breeschoten: “Toen we op het IJsselmeer kwamen, stond er best wind. Dan word je een beetje onzeker, want je weet niet of het daar de hele nacht heeft gewaaid. Het was dus best een verrassing, maar wel erg leuk.”

Team Heiner Two pakt winst in ORC 1

Drie keer werd scheepsrecht voor Roy Heiner (Lelystad). Bij zijn derde deelname aan de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace pakten hij en zijn bemanning van de Team Heiner Two de zege in de ORC 1-klasse.

Zij startten eveneens in Kornwerderzand om vervolgens direct het Wad op te gaan: “We wilden eigenlijk om de eilanden heen, maar we durfden het niet aan vanwege de lichte bries. Er zijn boten die dat wel hebben gedaan. Kennelijk stond er toch genoeg wind om de stroming te overbruggen. We gingen voor het eerst het Wad op en dat was best een uitdaging met de stroming en al de boeien. Eigenlijk moet je daar goed voorbereid heengaan. Wij waren dat niet echt. We zijn er natuurlijk wel vaak geweest, maar wedstrijdtechnisch is het toch een ander verhaal.”

Heiner ging op en neer naar Den Helder en keerde daarna terug naar het IJsselmeer: “Toen was het een kwestie van zo hard mogelijk zeilen en dat ging prima bij een westenwind. Het was een leuke wedstrijd, volgend jaar zijn we er weer bij.”

Heiner kijkt lachend naar zijn zoon Nicolas, die aan het roer van de Team Heiner Pups stond en zesde werd in de ORC 2: “Gelukkig ben ik weer voor Nicolas geëindigd. Zo zijn de relaties in de familie recht gezet.”

De TackTick van schipper Van Leeuwen won de ORC 2-klasse.

In de ORC 3 ging de eindzege naar de Xaenah van schipper Jongsma en in de ORC 4 naar de Spin van Van Schaik.

Traditie Groote Beer voorgezet

Tim van RootselaarTim van RootselaarIn de mast van de Groote Beer, een lemsteraak uit 1926, wappert de zwarte rouwwimpel fier. “Als de schipper overlijdt, is het schip in rouw en vaar je traditioneel een jaar met een rouwwimpel”, legt zoon Tim van Rootselaar uit.

De familie Van Rootselaar uit Nijkerk is al jaar en dag een begrip binnen de 24-Uurs. De oude Tim van Rootselaar had 29 reglementair gefinishte edities achter zijn naam staan, maar hij deed volgens zijn zoons wel 39 keer mee. In juni 2007 overleed hij, maar Wim en Tim van Rootselaar zetten de traditie voort. De Groote Beer verscheen gewoon aan de start en pakte de overwinning in de klasse voor Ronde- en Platbodemjachten met afstand. Daarvoor ontving de bemanning tevens de 24-Uur Beker.

Tim van Rootselaar: “Ik vaar al mijn hele leven met mijn vader en doe sinds 1970 aan de 24-Uurs mee. Ik heb de boot net een grote refit gegeven en dat heeft pappa nog meegemaakt.” Wim van Rootselaar liet zijn lemsteraak de Danielle thuis en stapte dit weekend bij zijn broer op. “We waren erg gemotiveerd om dit eerste jaar zonder onze vader te winnen. Dat hebben we dik gedaan. De ervaring en de rust aan boord telt”, aldus de broers.

Wim van Rootselaar mocht de vorig jaar in het leven geroepen Tim van Rootselaar Wisselprijs voor het meest gezeilde mijlen uitreiken aan de Phoenix van Marc Eriks.

Koen van Esch telt af

Mini Transat-zeiler Koen van Esch (Sneek) verscheen samen met Pim Schulp aan de start van de Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace. Kornwerderzand haalde het duo niet op tijd, dus werd Hindeloopen hun startlocatie. De reden was simpel, want de 2,5 pk buitenboordmotor van de KLM Flying Dutchman ging niet harder.

Van Esch: “We hebben veel bovenin over het IJsselmeer gestuiterd. Stiekem was het toch wel zwaar. Je bent continu met zeilwissels bezig en dan moet je ook nog op de boeien letten. We zijn een kwartier te vroeg gefinisht. Dat was puur vermoeidheid.”

Op zondag 16 september begint Van Esch aan de Mini Transat 2007:“Over drie weken heb ik rond deze tijd de bovenboei gerond en vaar ik hopelijk onder spi naar Madeira.”

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: