Onverwachts mooi einde 24 Uurs Zeilrace 2007

24-Uurs Zeilrace 2007 finishOp zaterdag 25 augustus 2007 eindigde de 43ste Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace onverwachts mooi. De 641 deelnemende teams vreesden vooraf voor lichtweer, maar uiteindelijk genoten ze van de uitbundige zon en een westelijke wind kracht vier. Het was een zeildag, zoals die niet vaak in Nederland voorkomt. De reacties waren dan ook vrijwel unaniem enthousiast.

Uit de voorlopige uitslagen blijkt dat Kornwerderzand een goede startlocatie was. De meeste koplopers vertrokken daar.

Hoewel de Phoenix (ORC 1) van schipper Marc Eriks in Den Helder startte en toch het meeste aantal mijlen (164,3 mijl ) aflegde. Het was echter de Team Heiner Two van Roy Heiner die rond 23.00 uur nog altijd aan de leiding van het ORC 1-klassement ging. Op dat moment waren nog niet alle uitslagen verwerkt. Dat zorgde voor opeenhopingen van nieuwsgierige deelnemers bij de monitoren met resultaten. Ondertussen stond de kade vol met gebruinde en vermoeide zeilers, die een biertje namen op de goede afloop.

Ten onrechte DSQ voor De Polle (Kolibri 660)

Warm onthaalWarm onthaalDat gold zeker voor de bemanning van De Polle, een Kolibri 660. Terwijl schipper/eigenaar Thijs Hoogland enthousiast stond te vertellen hoe goed hun race ging, verscheen er DSQ R achter zijn naam. Later bleek dat ten onrechte en namen ze een vijfde plaats in het ORC 5-klassement in.

Volgens bemanningslid Albert Gordijn ging het zo voorspoedig, omdat ze geen enkel kruisrak zeilden: “We hadden bovendien een snelle sluispassage en de wind was gunstig voor ons en de boot.” De schipper vulde aan: “Het was een prachtige nacht met veel sterren. We zijn in Enkhuizen-Zuid gestart en hebben toen eerst op het Markermeer gevaren. Op het IJsselmeer hebben we veel gespinnakerd. Eigenlijk liepen we harder dan het bootje kan.”

Boeien wat ruimer nemen

De Larissa, een Van der Stadt Norman van schipper Pals, ging als vierde boot over de finishlijn. “We hadden trek in een biertje”, grapte bemanningslid Pieter Groot. Zijn teamgenoot Pieter Komen deed kort verslag van hun tocht: “We zijn in Durgerdam gestart. Vanochtend gingen we tussen 9.00 en 10.00 uur door de sluis. Het ging prima allemaal. Ik denk omdat we wat meer voorbereidingstijd hebben genomen. Normaal kwamen we klussend over de lijn, maar nu hebben een paar mensen een dag vrij genomen.”

Plezier staat voorop bij deze tochtdeelnemers: “We zitten niet 24 uur in de reling en we nemen de boeien wat ruimer. Maar we komen wel met de mast omhoog aan.” Hij doelde op het nieuws dat er twee aanvaringen met mastbreuk tot gevolg, plaatsvonden. Volgens de telling van de mannen had de Larissa 108 mijl gelopen.

Schipper, debutante en enige vrouw aan boord

Leef je droomLeef je droomVoor Saskia van der Tol werd deze Delta Lloyd 24-Uurs Zeilrace een bijzondere ervaring. Niet alleen vanwege haar debuut, maar tevens omdat ze aan het roer van haar eigen Bay of Plenty II (een Bavaria 37) stond. “Het kostte me geen moeite om zes mannen bij elkaar te trommelen”, zei ze triomfantelijk. Op de teamshirts prijkt de naam van haar eigen pr consultancy bedrijf. De heren zorgden goed voor hun gastvrouw. “Ik heb zelfs gekookt”, aldus Pascal Koomens. De Bay of Plenty II vertrok in Volendam en voer veel spinnakerrakken op het Markermeer en het IJsselmeer. “Toen de wind aantrok, hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk boven de 7 knopen te blijven en dat is gelukt.” Van der Tol stond na afloop in ieder geval te stralen: “Ik vond het helemaal super. De sfeer, het nachtzeilen en het 24 uur lang op zijn. Het feit dat ik de enige vrouw was, maakte het extra bijzonder.”

Ondanks het slaapgebrek bleef de kade van Medemblik nog lang bevolkt. Zondagmorgen vindt bij Kasteel Rasboud de prijsuitreiking plaats. Vannacht worden de uitslagen definitief gemaakt.

Foto's © Diana Bogaards

Meer informatie: 24 Uurs Zeilrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: