Barcelona World Race Proloog

  • Author: Guy C.
    Date: di, 28/08/2007 - 12:25
    Tags:

Barcelona World Race ProloogDe 2007 Rolex Fastnet Race, vooraf aangekondigd als de officiële proloog van de non-stop dubbel-handed Barcelona World Race, werd uiteindelijk een zware proef voor de duos aan boord van hun IMOCA 60-voet monohulls.

Het was het Franse duo Vincent Riou (winnaar van de 2004 Vendée Globe) en Seb Josse (schipper van ABN AMRO2) die de 608-mijls lange zeilrace domineerde en PRB als eerste over de finish-lijn voer in een tijd van 2 dagen 2 uren 17 minuten en 44 seconden, en aldus hun favorieten-rol bevestigden voor de double-handed non-stop Barcelona World Race die op 11 november dit jaar van start gaat.

15 IMOCA 60s gingen van start, waarvan 8 ingeschreven zijn voor de Barcelona World Race, maar in zware omstandigheden finishten ze niet allemaal.

Harde zuidwester wind, af en toe stormkrachtig, maakte van de Fastnet Race een moeilijke maar ook een snelle wedstrijd. PRB zette een nieuwe recordtijd neer voor de IMOCA 60 class. De vorige recordtijd van Catherine Chabaud met 'Whirlpool' in 1999 werd met 3 uren, 1 minuut en 16 seconden scherper gesteld (nog te ratificeren).

Hugo BossHugo BossOok Alex Thompson en Andrew Cape aan boord van Hugo Boss welke finishten in Plymouth om 14:48:01 GMT, en 4 minuten later gevolgd door Jérémie Beyou en Signey Gavignet Delta Dore om 14:52:07 hebben Chabaud’s record vlot gebroken.

En net als de 100-voet maxi ICAP Leopard, die de line honours voor zich nam, brak PRB ook het monohull record gevestigd in 1999 door RF Yachting, welke dan wel 20 voet langer was.

Dominique Wavre en Michele Paret, op Temenos 2, finishten om 15:35:11 GMT, 3 uren en 18 minuten na PRB. Tenslotte eindigden de Spanjaarden Javier Sanso en Pachi Rivero aan boord van Mutua Madrileña, om 17:04:51 GMT in een tijd van 2 dagen, 7 uren en 4 minuten.

Deze 608-mijls race was kort maar intens, waarbij de schippers met uitdagende en zeer variabele condities te maken kregen. Met weinig slaap, doornat en kou, hebben zij hun boten tot de limiet gepushed waarbij behoud van materiaal even belangrijk bleef dan voorin eindigen. Deze proloog bewees een moment-opname te zijn voor de Barcelona World Race waarin 9 teams 25'000 mijlen non-stop zullen racen gedurende 3 maanden, en dat in 's werelds meest verraderlijke wateren !

Tot slot nog enkele quotes:

Vincent Riou, PRB: 'We are so happy to have finished! It was a very technical and physical race. You really had to be fit I can tell you! Jojo [Seb Josse] and I have been working really hard in the past 24 hours. We spent the whole of the first night at sea, doing manoeuvres - just like the Monday afternoon actually, during which we tacked 12 times, going from main sail and staysail to two reefs and storm jib. As you can imagine on Tuesday morning, it was very quiet onboard PRB, we hardly said a word to each other! We were just looking at each other, exhausted! Last night, to reach the Fastnet, took only two tacks. Everything is okay on our boat, which as planned will go into a refit at the end of the week, in preparation for the Barcelona World Race.'

Alex Thomson, Hugo Boss: 'This was my sixth Rolex Fastnet Race and the fastest yet. We had hardly sailed the new HUGO BOSS before this race and she is better than we could have ever expected. She seems to be one of the fastest in the fleet which is really nice to know. The first tack Capey and I have ever done together as a duo was at the start of this race. We got on brilliantly which bodes well for the Barcelona World Race. We are chuffed to bits with the performance of the boat and we could not have asked for anymore.'

Delta DoreDelta DoreJérémie Beyou, Delta Dore: 'We are a bit disappointed. We were tired last night and we haven’t perhaps made the best choice of sails and never see the position of the others. Any race we always want to win it, but that’s life. With Sidney we have validated a lot of things, find our marks. The boat is clean without a lot things damaged. So the prologue of Barcelona World Race has been interesting all the more so because we have always sailed near PRB. Anyway, a prologue must not be won!' [It is considered bad luck in France to win a prologue event!]

Resultaten Barcelona World Race Proloog / Rolex Fastnet Race:

Positie / Bootnaam / Schipper & co-schipper / Finish tijd GMT / Gezeilde tijd :

1st PRB / Vincent Riou (FRA) & Sébastien Josse (FRA) / 12:17:44 / 50:17:44
2nd Hugo Boss / Alex Thomson (GBR) & Andrew Cape (AUS) / 14:48:01 / 52:48:01
3rd Delta Dore / Jérémie Beyou (FRA) & Sydney Gavignet (FRA) / 14:52:07 / 52:52:07
4th Temenos 2 / Dominique Wavre (SUI) & Michele Paret (FRA) / 15:35:11 / 53:35:11
5th Mutua Madrilena / Javier Sanso (ESP) & Pachi Rivero (ES) / 17:04:51 / 55:04:51
RTD Estrella Damm / Guillermo Altadill (ESP) & Jonathan McKee (USA)
RTD Veolia Environnement / Roland Jourdain (FRA) & Jean Luc Nélias (FRA)
RTD Educacion sin Fronteras / Servanne Escoffier (FRA) & Albert Bargués (ESP)

Met nog maar 75 dagen voor de start van deze zware wedstrijd kunnen we de Barcelona World Race Kwalificatie na deze Rolex Fastnet Race als volgt samenvatten :

Gekwalificeerd:

Temenos 2 - Delta Dore - Mutua Madrilena - PRB

Nog extra kwalificatiemijlen te zeilen :
Veolia Environnement - Paprec Virbac - Hugo Boss

De volledige 2800 Nm nog te zeilen :
Estrella Damm – Educacion sin Fronteras

Hans Bouscholte krijgt het financieel nog niet rond

Op deze lijst ontbreekt jammer genoeg toch één naam : Hans Bouscholte met 'Brunel' (voormalig Arcelor Dunkerque van Joey Seeten), die deze Barcelona World Race op zijn lijst als ideale voorbereiding op de Vendee Globe 2008 had staan, maar die het financiële plaatje blijkbaar niet heeft rond gekregen.

Foto's © onEdition

http://www.barcelonaworldrace.com/

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: