Extreme 40 Basilica zorgt voor indrukwekkend spektakel tijdens de Loch Ness Monster Race

Extreme 40 BasilicaHet Basilica Extreme 40 Team als eerste over de finish

De Loch Ness Monster Race is een 50 mijls wedstrijd waarin ruim 40 catamarans tweemaal de lengte zeilen van het beroemdste meer in Schotland en verzamelt de top van de UK - zeilers.

Maar in de editie van 2007 keek iedereen uit naar de Extreme 40 'Basilica', geschipperd door iShares Cup zeiler James Grant en aangevuld met Olympisch gouden-medaille winnaar uit Schotland Mike Mcintyre, AC zeiler David Carr en James George.

Het Basilica Extreme 40 team is huidig leider in de iShares Cup Pan-Europese series en heeft net een indrukwekkende serie overwinningen in Marseille, Munchen en Cowes neergezet. En het team ontgoochelde niet : met snelheden die de 28 knopen overschreden, demonstreerden het Basilica-team waarom ze huidig leider zijn in het iShares Cup Championship.

Gedoodverfd favoriet ondanks een heel zware 'quarter time handicap' startten ze in regenweer met bijna geen wind, waardoor het praktisch onmogelijk werd om op handicap te winnen. Na een uur brak de zon door en pikte de wind op. Genoeg om als eerste opkruisend Urquhart Castle voorbij te zeilen en de bovenboei aan Fort Augustus te rondden na 3 uur, in moeilijke condities, waarbij af en toe toch snelheden van 25 knopen werden bereikt.

Op de weg terug richting het rustige dorpje Dores, met een indrukwekkende voorsprong op de rest van de cat-vloot, toonde het Team aan de talrijk opgekomen kijklustigen de indrukwekkende capaciteiten van de Extreme 40.

Met de zon in de rug vlogen ze over Loch Ness. Windvlagen zorgden af en toe voor spektakel maar de crew liet zich niet verrassen, behield controle en om 15u53 finishte het Team, meer dan 40 minuten voor de rest. Het 50 mijls lange parcours werd daarbij afgelegd in 4 uren en 3 minuten.

Stuurman Mike McIntyre verklaarde achteraf 'It was fantastic fun but very hard work. The wind was very up and down and we had everything from flat calm to thirty knot winds as well as the constantly shifting wind to contend with. The crew sailed extremely well as a team despite having never sailed together before.'

Uiteindelijk zou een Tornado de overall-overwinning opstrijken, met Team Basilica toch nog als overall tweede.

Team Basilica schipper, James Grant zei nog : 'It was a fantastic race to be part of and Loch Ness is an amazing environment to sail in. It was a tough day and the crew were absolutely outstanding all the way to the finish.'

Wie Team Basilica nog aan het werk wil zien is er in Amsterdam van 14 tot 16 september nog de laatste race van iShares Cup. Spektakel verzekerd!

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: