De Tycoons in de Rolex Maxi Yacht Cup

Rolex Maxi Yacht CupDe Yacht Club Costa Smeralda beëindigt de festiviteiten rond haar 40ste verjaardag met de organisatie van de 18e editie van de Rolex Maxi Yacht Cup, van 2 tot 8 september in de baai van Porto Cervo in Sardinië, in samenwerking met de International Maxi Association.

De deelnemers zullen strijden in 5 klassen: Racing, Cruising, Wally, Spirit of Tradition en Mini Maxi. De inschrijvingslijst lijkt eerder op een adresboek van de zakenwereld, waarin we ondermeer Lindsay Owen Jones (PDG van L'Oréal), Hasso Plattner (mede-oprichter van SAP) en Marco Tronchetti Provera (voorzitter bij Pirelli).

Deze bobo's van de zakenwereld gaan dan weer enkele grote heren uit de America's Cup tegen het lijf lopen, waaronder James Spithill (Luna Rossa), Tommaso Chieffi (Team Shosholoza), Karol Jablonski (United Internet Team Germany), Morgan Larson (Victory Challenge) en Tiziano Nava (Luna Rossa).

Wild OatsWild Oats XIDe 'hardste strijd' wordt dikwijls gestreden in de high-tech grand prix Racing klasse met een nieuwe confrontatie tussen de zeilreuzen 'Wild Oats XI' van Bob Oatley en de 'Alfa Romeo' van Neville Crichton, welke nog enkele technische problemen moet oplossen waardoor hij gedwongen uit de Rolex Fastnet Race moest stappen.
En net uit die Rolex Fastnet Race wordt ook de 'Rambler' van George David verwacht, die met 3 seconden voorsprong als eerste de Fastnet Rock rondde en net na de winnaar 'ICAP Leopard' eindigde. En met de 'Salperton' (met zijn 145 voet het allergrootste jacht van de ganse deelnemersvloot, van de Dubois-tekentafel, gebouwd door Fitzroy Yachts te Nieuw-Zeeland en nog maar in maart dit jaar te water gelaten) zal het interessant zijn te zien hoe extra waterlijnlengte zal presteren tegenover lichtgewichten met kantelkiel of waterballast.

VelshedaVelshedaIn de meer comfortabele "Cruising klasse valt er een mooie confrontatie te verwachten tussen het J Class-jacht de 'Ranger' (drie maal winnaar van de Antigua-week ) en een ander J Class-jacht, het Amerikaanse 'Velsheda'. Naast deze twee klassieke schoonheden racen nog het 118 voet lange 'Dolphin Viriella' (ITA) van Vittorio Moretti en de 122 voet lange 'Ghost' (USA) met America's Cup - veteraan Tom Whidden aan boord.

De Mini Maxi klasse - geïntroduceerd voor het IMA in 2005 en voor de tweede maal optredend in deze Cup - groeit snel met reeds 12 deelnemende jachten. Bij deze jachten, variërend van 18 tot 23.9 meter volgens de IMA voorschriften, varen de 'Pinta 72' (GER) van Michael Illbruck, eigenaar van het in 2001/02 Volvo Ocean Race winnende team, en de 'Aleph' (ITA) van Giorgio Ruffo, winnaar van de editie 2006 in deze klasse.

HetairosHetairosIn de Spirit of Tradition klasse zal de winnaar van vorig jaar 'Hetairos' (CAY), een klassieke ketch met Otto Happel als stuurman, haar titel verdedigen tegenover 'Aschanti IV', een schoener bouwjaar 1954.

En tenslotte in de Wally klasse kan men een scherp duel verwachten tussen de winnaar van vorig jaar 'Magic Carpet Squared' (GBR), met eigenaar Lindsay Owen-Jones aan het stuur, en de winnaar uit 2005 'Y3K' (GER), van eigenaar IMA President Claus Peter Offen.

Met een gans gamma van social events, gaande van elegante gala dineetjes tot overdadige crew party's, zullen de deelnemers onderhouden worden tot aan de finale prijsuitreiking, welke zal plaats hebben in Piazza Azzurra, het hart van de Race Village, op zaterdag 8 september. Het leven kan toch mooi zijn.

Foto's © Rolex

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: