Rolex Farr 40 vloot blijft worstelen met moeilijke windcondities tijdens het WK

  • Author: Guy C.
    Date: vr, 31/08/2007 - 09:53

Farr 40Ook dag twee in het Rolex Farr 40 WK 2007 werd gedicteerd door moeilijke weersomstandigheden. Betrokken regenachtig en een WZW briesje van 12-14 knopen bij de start van race 4, nog afnemend tot 8 knopen bij race 5.
Race 6 werd zelfs uitgesteld omwille van het volledig wegvallen van de noodzakelijke wind.

Na 2 moeilijke race-dagen begint zich toch een kopgroepje af te scheiden met alleen maar bekende namen : Mascalzone Latino, Alinghi, Nerone en Barking Mad, wellicht niet toevallig allen voormalige Rolex Farr 40 Wereldkampioenen.

Toch wisten een aantal boten de windshifts goed genoeg te voorspellen om op te schuiven in de algemene rangschikking. Struntje Light (GER), Siragusawa (FIN), Nanoq (DEN) en Steam (NOR) hadden allen top 5 finish-plaatsen, toch geen senicure in deze vloot. Het is net de kunst in deze hard bevochten eenheidsklasse om te pieken op het juiste moment, en zij die dit wisten te bewerkstelligen zie je dan ook stijgen in de rangschikking!

In tegenstelling tot dag 1 werd er nu weer zoals vanouds agressiever gevaren, wat leidde in race 4 tot 2 totale herstarten . Bij herstart 3 slaagden er zelfs nog verscheidene jachten in om de startlijn te vroeg te overschrijden, waaronder overall leider Antonio Sodo Migliori's Nerone (ITA).

Farr 40 AlinghiFarr 40 AlinghiAan boord van Ernesto Bertarelli's Alinghi (SUI), die een povere 18e plaats neerzette in race 1 met als excuus dat het team sinds de America's Cup niet meer samen had gezeild tot aan de Rolex Pre-Worlds, vatte tacticus Brad Butterworth het als volgt samen : "We didn't sail at all until that regatta so we just didn't hit it in the first race (yesterday), but we've had a bit of luck, and some teams have had a bit of luck, and some teams are sailing very well. I think Nerone, Barking Mad, and obviously Mascalzone Latino are going very well. The breeze was split down the middle of the course, so if you went up the middle you were toast, if you were hard right or hard left you were good, but if you were on the left hand side you'd tended to trend in the top half.difficult.

Bij Alinghi, die telkens startten als 3e aan de pin end, zei Butterworth : "Both races were very difficult with the wind conditions either side, one side looked very strong, you had to just hang in. But overall the left seemed the strongest. It was just a difficult day when it's offshore like that. But the good boats enjoyed it because when they get behind, there are chances for them to catch up. Vincenzo (Onorato, Mascalzone Latino) looks to be going very fast, so it'll be hard to beat them.

Farr 40 Mascalzone LatinoFarr 40 Mascalzone LatinoOverall leider na dag 2, Vincenzo Onorato's Mascalzone Latino (ITA), bewees met een 12e en een 1e plaats dat het zelfs voor de top guns niet altijd even makkelijk was ! Het Italiaanse jacht verloor zijn windinstrumenten en moest de moeilijke windshiften zonder elektronische hulp zien te interpreteren.

Tacticus Adrian Stead vertelde :"Race 4 was pretty tricky and the start wasn't that brilliant. We went around the top mark in about 15th place or so didn't have a very good run and probably dropped back to about 19th. On our 2nd run we got ourselves from 20th at the top mark to 12th at the finish so we could see every boat we could get past makes a lot of difference." Maar in race 5 hadden ze alles weer onder controle : "I thought the left was pretty strong on the first beat and we went through it and it paid off. Really tricky at start of the run because it was so light and there were big spectator boats, so it was really difficult to get going away from the top mark. The port gybe was heavily favored, but we probably gybed a little too early and lost Struntje (Light). But we got her back up the second beat and we were a little more conservative on the run. I'm happy we got the results we did. Alinghi sailed brilliantly today. I think we were 4th boat of the day and our goal has always been to be in the top five. Halfway through the regatta and I see it as we've just got a small head start."

Met Jim Richardson's Barking Mad (USA) was er nog een jacht dat uiteenlopende resultaten neerzette, met een 1e en 10e plaats. In race 4 positioneerde het Amerikaanse jacht zich in het midden van de startlijn en bleef de ganse race Alinghi voor, met een minuut voorsprong op het Zwitserse jacht aan de finishlijn. Tacticus Terry Hutchinson zei : "we sailed identical races and one went really well for us. We got an awesome start in the middle of the line just to leeward of Alinghi and to weather of Nerone. Got our bow out, just trucking along, sailing a left shift, tack, cross everybody to the right of us, go for about 2-3 minutes, sail back into a right shift and tack.looking just sweet. Cross Nerone, cross like two lengths ahead of Nerone, Nerone goes about _ of a length beyond our line, about four lengths behind us and tacks and just sheer off of us. We went from easily launched to being engulfed by the pack. Basically the light spot was on us, it was on no other boat. It was a little random."

Het racen vervolgt vandaag, vrijdag 30 augustus, met de eerste start om 11 uur. Weerom zijn 3 legs gepland, als de wind het niet weer laat afweten!

Tussenstand na twee dagen zeilen:

1. Mascalzone Latino, ITA, Vincenzo Onorato, 2-2-7-12-1, 24
2. Alinghi, SUI, Ernesto Bertarelli, 18-5-4-2-5, 34
3. Nerone, ITA, Antonio Sodo Migliori & Massimo Mezzaroma, 3-6-1-11-18, 39
4. Barking Mad, USA, Jim Richardson, 7-16-5-1-10, 39
5. Infinity, USA, John Thomson, 24-1-10-6-7, 48
6. Sputnik, AUS, Ivan Wheen, 5-30-2-5-6, 48
7. Opus One, GER, Wolfgang Stolz, 4-3-6-16-28, 57
8. Calvi, ITA, Carlo Alberini, 1-9-14-30-14, 68
9. Ichi Ban, AUS, Matt Allen, 14-27-8-10-9, 68
10. Enfant Terrible, ITA, Gianluigi Serena, 10-10-13-20-15, 68

Foto's © Rolex / Daniel Forster
http://www.farr40.kdy.dk/

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: