Renaud de Malet/Rossollin winnen EK Hobie 16 zeilen 2007

Renaud de Malet Rossollin winnen EK HobieOp zaterdag 4 augustus, wonnen de Fransen Christophe Renaud de Malet en Alban Rossollin uit Nieuw-Caledonië het EK Hobie 16 zeilen in bijna perfecte zeilomstandigheden.

“Het was een echte Hobie-dag”, was de meest gehoorde uitspraak op het strand van ’s Gravenzande. De blauwe lucht en een zuidwestenwind kracht vier zorgden voor een tevreden glimlach op de gezichten van de 127 deelnemers.

De strijd om de titel was hevig, aangezien de topdrie hard pushten. Le Gall en Obert (FRA) pakten twee overwinningen en een derde plek. Daarmee schoven ze op naar de zilveren positie, gevolgd door Bader en Souquet uit Frankrijk.

De Europese Kampioenschappen Hobie 16 & Hobie Dragoon zeilen 2007 eindigden met een zonovergoten prijsuitreiking. De drie Franse medaillewinnaars zorgden voor een mooi kippenvelmoment toen ze uit volle borst het volkslied meezongen.

“De laatste dag was moeilijk, omdat we ons geen fouten konden permitteren”, zei Alban Rossollin naderhand. Gisteren moesten de Fransen twee zwarte vlaggen incasseren. Met nog een slecht resultaat zouden ze hun kampioenschap verspelen. “We moesten alle races voor Cédéric eindigen.”

Bij de laatste wedstrijd ging het duo uit Nieuw-Caledonië slecht van start. Ze mochten echter maar zes punten verspelen op Bader en Souquet. Rossollin: “Bij de eerste bovenboei lagen er nog maar tien boten achter ons. We gingen als ongeveer 25ste om de benedenton en Cédéric lag ver voor ons. We dachten toen echt dat het voorbij was, maar we kwamen weer terug. Bij de laatste benedenboei lagen we vlak achter Cédéric, dus toen realiseerden we ons dat we zouden winnen.” Zij gingen als zeven over de lijn en Bader/Souquet als vijfde. Rossollin: “We zijn erg blij met deze title, want we proberen die al zeven jaar te winnen. We zitten er steeds dichtbij, maar nu zijn we eindelijk succesvol. Dit is een belangrijke zege voor ons, want het volgende evenement wordt de South Pacific Games.”

Jerome le Gall kwam als één van de eerste teams terug naar het strand. Hij en zijn bemanning Enrick Obert voeren op zaterdag een sterke serie. Met twee eentjes en een drie gingen ze Bader/Souquet voorbij in het eindklassement. Het verschil was slechts een punt. Dat was niet genoeg volgens Le Gall: “Ik had willen winnen. Het gat met Christophe was maar drie punten, die we op de tweede dag lieten liggen.” Le Gall nam vandaag geen risico op de startlijn: “Ik ging er vanwege de zwarte vlag steeds vier of vijf seconden na het signaal overheen.” Ondanks het missen van de titel, genoot Le Gall van deze week: “Het was een prima training voor ons. De tactiek met de sterke stroming is niet gemakkelijk.”

Nieuw team geboren

“Er stond te veel wind voor ons”, verklaarde Cédéric Bader hun terugval naar de derde plek overall. “Ik heb dit seizoen gewoon te weinig gevaren. Het ging best goed vandaag, maar Jerome was sterker.” Op de vraag of ze tevreden zijn met hun eindresultaat, verscheen er spontaan een brede grijns op beide gezichten. Volgens Bader gaan ze nu als team verder.

Ingo Delius en Katrin Wiese-Dohse (GER) voelde de hete adem van hun landgenoten Ulf Hahn en Maxi Jarling. Zij kwamen gevaarlijk dicht in de buurt van de vierde plek. Na hun dagscore van 1-5-3 bedroeg de achterstand nog maar één punt. Delius: “Het was voor mij een sort handicapzeilen met mijn oude Hobie. Daar heb ik expres voor gekozen als voorbereiding op het WK in Fiji. Ik moest nu harder werken om vooruit te komen, maar het was toch wel frustrerend om elke keer een paar boten te verliezen.” Ulf Hahn over hun eindsprint naar de vijfde positie: “De Fransen zeilen veel meer dan wij, dus we hebben altijd twee dagen nodig om erin te komen.”

Jong en oud

Thorin Zeilmaker en Brian Eisenburger eindigden als beste Nederlanders op de elfde plek. Zeilmaker: “Daar zijn we absoluut tevreden mee als gelegenheidsteam tussen al deze toppers.”

Eisenburger vult zijn stuurman enthousiast aan: “En dit was natuurlijk een prachtige dag met echt Hobie-weer.”

Het tweetal sprak vol lof over de Nederlandse jeugdzeilers Rob Sprij en Sam Frank: “Zij hebben het heel goed gedaan. Ze zijn niet echt gewend om in grote velden te varen, dus doen ze nog niet helemaal voorin mee. Een 21ste plek is heel netjes. Wij hebben er twintig jaar over gedaan om ervaring op te bouwen. Die jongens doen dat in twee jaar, dankzij het jeugdprogramma.”

Kustzeilvereniging ’s Gravenzande heeft met veel plezier de EK Hobie 16 & Hobie Dragoon gehost. Voorzitten Jan Verhagen: “Ik ben al dertig jaar lid, maar dit is absoluut het mooiste en grootste evenement dat we hier hebben meegemaakt. Ik weet zeker dat iedereen binnen de vereniging het met me eens is. Het was een moeilijk begin met een zware zeegang, maar dit einde is prachtig. Het is een groot Hobie-feest. Zo is het bedoeld, daar kun je alleen maar van dromen. Wij hebben ervan genoten.”

Event Director Ute Vrijburg toonde zich eveneens tevreden: “Het was een fantastische week met zon, wind en blije gezichten. De vereniging zou het zo weer willen hosten, dus dan is het een geslaagd kampioenschap.”

Topvijf na 12 races en twee aftrek:

1. FRA – Renaud de Malet/Rossollin, 28 punten
2. FRA – Le Gall/Obert, 31 punten
3. FRA – Bader/Souquet, 32 punten
4. GER – Delius/Wiese-Dohse, 74 punten
5. GER – Hahn/Jarling, 75 punten

Quakernack en Ruppel uit Duitsland wonnen de zilveren vloot.

http://www.hobiecateuropeans.com/

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: