Achipelago Raid 2007: Nederlands Yamaha team behaalt tweede plek in Zweeds avontuur

Achipelago Raid 2007Na een uitputtende zeiltocht vol drama komt de Archipelago Raid 2007 tot zijn einde met als winnaar Jean Christophe Mourniac en Franck Citeau van het Franse Nissan team.

Gedurende de race is het Franse team in een constant zeilgevecht geweest met het Zweedse team Thule (Mathias Almstedt en Martin Standberg) en Nederlanders Micha Heemskerk en Bastiaan Tentji die als team Yamaha Red een tweede plaats behaalden.

Dag 4, donderdag 2 augustus

Volgens de deelnemers was dag drie een van de beste dagen om te zeilen ooit in de Archipelago Raid. Op dag 4 ging de vloot verder met hun tocht langs checkpoint Keistio, Jurma en Fisco.

De vijfde etappe van deze race door de adembenemende Zweedse Archipelago eindige op het kleine eiland Enklinge dat bekend staat als het eiland met de oudste Finse nederzetting. In deze etappe lagen team Nissan, team Thule en team Yamaha Red aan kop.

Na de pechgevallen op dag twee, Fredrik Karlsson en Magnus Groth van team White Knuckle Express met hun botsing op een onderwaterliggende boomstronk en de gevallen mast van Per Westergren en Jonatan Singman (team Voltaren), moesten op dag 4 nog 3 teams de race verlaten door materiele schade.

Twee gebroken zwaarden (Arne Gosche en Michael Walther – Nissan GER en Proustsailing met Eric Proust en Romain Motteau) en een gebroken mast (GB Glace – Bengt Nissar/Jan Schiratzki) konden helaas niet verder in wat bleek een uitputtende middag door onstuimig water op weg naar Mariehamn.

Team Yamaha Red overleefde deze uitdagende etappe echter goed. Micha Heemskerk vertelde donderdag: “Het gaat goed met ons. We lagen achterop bij de start maar hebben nu een derde positie, een geweldig resultaat. Afgelopen nacht hebben we wat reparaties uitgevoerd aan ons roer, dit moesten we vandaag op het water af maken.”

Dag 5, vrijdag 3 augustus

Op deze vijfde en laatste dag van de extreme race door een gebied met meer dan 100,000 eilandjes eindigden Jean Christophe Mourniac en Franck Citeau als eerste in Sandhamn. Een hele bijzondere prestatie voor een team dat voor het eerst deelneemt aan het evenement en dus ook de prijs voor beste nieuwkomer in ontvangst neemt.

Mourniac zei bij de finish: “Het was fysiek erg moeilijk en de navigatie was zwaar. We zijn nu moe en blij dat het voorbij is.”

Nederlanders Micha Heemskerk en Bastiaan Tentji (team Yamaha Red) en het Zweedse team Thule (Mathias Almstedt en Martin Standberg) veroverden de tweede en derde positie. Heemskerk vertelt: “Het is erg fijn deze race te volbrengen. Er moest veel gepaddeld worden maar het is echt lekker om het toch gedaan te hebben. Dit is Bas (bemanning) zijn eerste jaar. Op alle evenementen zijn we tot nu toe tweede of eerste geworden. We hebben een paar dagen fantastisch gezeild. Om van 04:00 uur tot 20:00 uur te zeilen is echt leuk. Dit is een unieke plek qua navigatie en uitdagingen.”

Van de 29 boten aan de start zijn er in totaal 5 uitgevallen als gevolg van materiele schade. Door hun enthousiasme voor het evenement in deze schitterende setting hebben de meeste van hen de tocht toch weer opgepakt om deze tot het eind te volbrengen.

Conrad Humphreys, stuurman van Team Blue concludeerde: “Deze race heeft veel vergelijkingen met het zeilen rond de wereld. ‘Blind’ door een rotsvallei varen is zoals het varen tussen ijsschotsen. Je moet gewoon accepteren dat als er ijsschots of rots is met je naam erop, je er helemaal niks aan kunt veranderen. Dit is een zeer moeilijke race maar wel een van de meest geweldige die ik ooit gedaan heb.”

Eindposities na 8 voltooide etappes:

1. Nissan Hobiecat FRA (Mourniac/Citeau)
2. Yamaha Red NED (Heemskerk/Tentji)
3. Team Thule SWE (Strandberg/ Almstedt)
4. Nissan Hobicat SWE (Kjerstadius/Tempelman)
5. Wippies FIN (Karto/Öhman)
6. Team Musto Australia AUS (Pellew/Macpherson)
7. Catella Racing Team FIN (Johanson/Gahmberg)
8. Sundsvalls Bygg SWE (Ekman/Tempelman)
9. Team Brossard SWE/FRA (Hennix/Vauchel)
10. RBSC Murphy Nye BEL (Desmesmaeker/Thery)

Meer informatie: http://www.archipelagoraid.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: