Sneekweek: Hollanders winnen uitwedstrijd in bizarre ontknoping

SneekweekHollanders en Friezen tonen onvrede met de jury en trekken zich beiden terug

Op de laatste dag van de strijd tussen de Hollanders en de Friezen gaf de uitclub de voorsprong niet meer uit handen. Uiteindelijk wonnen de Hollanders met elf punten verschil voor de derde keer op rij in het Friese Sneek.

Het werd een bizarre ontknoping met nog een wedstrijd te zeilen stonden de Hollanders 15 punten voor.

Maar de rood wit blauwen kregen een zwarte vlag te zien van de jury op het water. Dit is een aankondiging van een straf voor het assisteren van een boot met pech. Officieel is dat niet toegestaan. Die zwarte vlag betekent dat de jury na afloop zal bepalen welke straf in punten dat oplevert aan de hand van de oorzaak van de reparatie.

Uit onvrede met deze beslissing van de jury trok de Friese boot van Douwe Zwart zich terug. Op dat moment zeilden beide teams met vier boten tegen vier en werden beide teams bestraft met tien punten voor het niet starten.

Op sportief gebied lieten de Friezen lieten zien op de goede weg te zijn en wonnen de laatste wedstrijd. Maar dat was niet genoeg voor de eindoverwinning die naar de Hollanders ging.

Maurice Schonk uit Sneek de Captain van het Friese team zei. “Het is een raar einde. Er heerst toch een beetje een vreemde stemming na zo een incident. Maar we hebben goed gevaren. Van de zes wedstrijden hebben we er drie gewonnen en drie verloren. Dat is beter dan we in de laatste drie jaar gedaan hebben. We zijn op de goed weg met dit vernieuwde Friese team.”

Frans Sluyters uit Voorschoten, non-playing team captain van Holland sprak ook van een vreemd einde. “We hebben de overwinning in handen maar vraag niet hoe. Dankzij de niet starten van onze boot en de slechte laatste wedstrijd geven we het bijna nog uit handen. We vinden het absoluut sympathiek van Douwe Zwart dat hij zich terugtrok want wij waren het niet eens met de beslissing van de jury. Ze hadden de wedstrijd ook kunnen uitstellen en ons de reparatie laten uitvoeren.”

De tweejaarlijkse ‘Holland-Friesland’ wedstrijd bestaat uit een serie van zes races.
De wedstrijd wordt twee keer per jaar gevaren. In augustus tijdens de Sneekweek en eerder in het jaar gedurende de Kaagweek in ‘Holland’.

http://www.sneekweek.nl/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: