Het blijft ongemeen spannend tijdens het Rolex Farr 40 World Championship

  • Author: Guy C.
    Date: za, 01/09/2007 - 09:01

Farr 40 SputnikAlinghi zakt naar een 3de plek wegens een te vroege start (OCS)

Het koude regenachtige weer blijft hangen in de Oresund Strait, maar vandaag stond er eindelijk wel een goede zeilwind, waardoor op deze derde dag van de Rolex Farr 40 Wereldkampioenschappen in Kopenhagen de geplande 3 races konden doorgaan.

Enkele starten werden kort uitgesteld vanwege een shiftende wind en een paar windvlagen die over het race-parcours raasden.

Er werden in totaal reeds 8 races gevaren, met telkens een andere winnaar, waardoor de overall - leiding er na iedere race weer anders uitzag. Echter op het einde van dag 3 kunnen we toch spreken van een duidelijke leider. Vincenzo Onorato's Mascalzone Latino (ITA) heeft een totaal van 37 punten vergaard, en lijkt met een 3e, 5e en weerom 3e plaats vandaag redelijk onaantastbaar.

De tweede plaats overall wordt nu bezet door Jim Richardson's Barking Mad (USA), die met een 14e, 6e en 2e plaats op een totaal van 61 punten uitkwam.

En de derde plaats is nu voor Ernesto Bertarelli's Alinghi (SUI) met 75 punten. Even leken de Zwitsers het heft in handen te nemen, maar een te vroege start in race 8 verplichte hen terug te keren om opnieuw te starten. Na hun individuele re-start kozen ze dan ook nog voor de rechterzijde van het parcours, de verkeerde zijde bleek later, en waren ze niet meer bij machte de vloot te re-monteren, waardoor ze uiteindelijk op een zware 34e plaats eindigden, wat hun de leidersplaats koste.

In het overall - klassement zien we vanaf plaats 4 het totale aantal punten naar 120 en 140 opschuiven, zelfs bij jachten die reeds top 5 eindigden, wat duidelijk wijst op de immer shiftende wind. Adrian Stead, tacticus bij Mascalzone Latino, stelde : "This has been the three most difficult days of sailing, ever."

Verloop van de races

Rolex Farr 40 World Championship fleetRolex Farr 40 World Championship fleetIn race 6, blies 8 tot 10 knopen, WZW, met shiften tot 15 graden waardoor bijna continu de koers moest worden bijgesteld. Het waren de Fransen op 'Twins' van Erik Maris die een goede start namen aan de pin end. Maris zei : "We went left, a bit further left than the rest of the fleet and went around the top mark in 4th place, and at the bottom mark we climbed to 3rd. Up the beat Alinghi and Mascalzone Latino went right, then we got a lefty and took off." Twins won de race, maar besloten de dag met een 15e en een 23e plaats, wat Maris lakoniek deed opmerken : "It was an ugly day out there.

Bij race 7 was het race - comitee verplicht de start tot 2 keer uit te stellen, omdat de pin end moest worden verplaatst. Daarbij trok de wind plots aan tot 15 - 20 knopen. Bij de derde restart werd de Z-vlag getoond om er zeker van te zijn dat de ganse vloot correct over de startlijn zou vertrekken (Vlag Z – Regel 30.2, de zogenaamde 20% scorestraf, is van toepassing. Als je binnen 1 minuut over de startlijn gevaren bent en niet teruggekeerd bent krijg je een strafpercentage van 20%. Deze regel wordt niet vaak toegepast. Bij de Farr 40's zou 10% penalty gegeven worden.). Het Australische 'Sputnik' startte samen met Alinghi aan de zijde van de Comitee-boot, koos voor de rechterkant van het parcours en leidde van start tot finish, waardoor de 4e plaats overall met 78 punten werd veroverd. Ivan Wheen, stuurman bij de Aussies, vertelde : "It's a little bit of a blur really. I didn't quite expect to be where we are - Tom [King, tactician] might have expected this, but the crew is elated and the most important thing is keeping a cool head going into tomorrow. Dealing with every day has been a new set of problems. There's a good chance of us being in the top ten tomorrow, and that is something that we would love to be and have to aim for."

In race 8 tenslotte, een op en neer koers van 5 legs eindigend upwind, leidde Helmut Jahn's Flash Gordon (USA) rond iedere boei, en hield Barking Mad af om vooraan te finishen.

Spannend einde in zicht

Gezien de vele onregelmatige uitslagen van gans de vloot, waarin overigens geen uitsluitingen bestaan, beloofd het spannend te blijven tot de laatste race. De wedstrijd besluit vandaag, zaterdag 1 september met 2 races op het programma, met de eerste start om 11 uur. Er wordt niet later gestart dan om 15 u 30.

Tussenstand Rolex Farr 40 World Championship na 3 dagen zeilen

1. Mascalzone Latino, ITA, Vincenzo Onorato, 2-2-7-12-1-3-5-5, 37
2. Barking Mad, USA, Jim Richardson, 7-16-5-1-10-14-6-2, 61
3. Alinghi, SUI, Ernesto Bertarelli, 18-5-4-2-5-5-2-34, 75
4. Sputnik, AUS, Ivan Wheen, 5-30-2-5-6-10-1-19, 78
5) Nerone, ITA, A. Sodo Migliori & M. Mezzaroma, 3-6-1-11-18-21-31-7, 98
6. Opus One, GER, Wolfgang Stolz, 4-3-6-16-28-32-7-3, 99
7. Warpath, USA, Steve Howe, 23-13-22-4-19-2-12-12,107
8. Twins, USA, Erik Maris, 33-4-15-7-17-1-15-23, 115
9. Calvi, ITA, Carlo Alberini, 1-9-14-30-14-34-8-10, 120
10. Norwegian Steam, NOR, 26-18-19-3-24-11-14-6, 120

Foto's © Rolex / Daniel Forster
http://www.farr40.kdy.dk/

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: