Peter Laureyssens telt af voor de start van de Transat 6.50

Peter LaureyssensNog amper honderd uren en Peter Laureyssens start voor zijn tweede Trans-Atlantische zeilrace: de Transat 6.50. Twee jaar terug domineerde hij hier in de seriebotenklasse. Nu, als full time professional in de prototypeklasse is de competitie veel scherper.

Laureyssens komt beter dan ooit voorbereid aan de start. Met een beproefde boot die tip top in orde is.

Met een doorgedreven meteokennis, een zeilgarderobe en een steviger voedingspakket. “Amper nog sardienen”, grapt hij. Hij kijkt ook terug op een hard maar geslaagd voorseizoen dat hem bij de vijf favorieten van de race plaatst.

La Rochelle staat helemaal in het teken van de Transat 650, de tweejaarlijkse zeilrace voor boten van 6,5 meter die hen naar Salvador De Bahia, Brazilië gaat brengen. Peter Laureyssens is er klaar voor. Hij is afgetraind, heeft zijn boot in de vingers en betrouwt op een technische, maritieme en competitieve voorbereiding van twee jaar. “Er is niks aan het toeval overgelaten.” zegt hij.

Over de winstpunten is de schipper van de Ecover 650 kort en duidelijk. Laureyssens: “80 % van de wedstrijd zit in de voorbereiding, zowel races als training. Ongelooflijk hoeveel details getest moeten worden in een oneindig aantal wisselende omstandigheden. Psychisch is er de doorzetting en de motivering. Zeiltechnisch is de kunst het evenwicht vinden tussen de boot hard te laten lopen, de boel heel te houden en zelf optimaal te functioneren. Voeding en rust zijn belangrijk. En weten hoe je op het weer moet inspelen.”

Traject Transat 650Traject Transat 650Speciaal voor de dertigste verjaardag van de legendarische Transat 6.50, gestart als de Mini Transat, heeft de organisatie nog extra deelnemers toegelaten. Ze zullen dus met zijn 89 zijn die de Atlantische Oceaan gaan oversteken op hun amper 6,5 meter lange bootjes. “Alle grote namen zijn er nu bij”, zegt Laureyssens: “Isabelle Joschke, Yves Le Blevec, Samuel Manuard, Alex Pella en ikzelf. Zeilers die dit seizoen al en ook de voorgaande Transats bewezen hebben wat ze in hun mars hebben.”

De hele maand augustus heeft de werf de Ecover 650 opnieuw onderzocht en zijn er vele details verbeterd. “We hebben er op toegezien dat aan de technische aspecten een reservefunctie zit. Zo hebben we gekozen voor betrouwbare traditionele 12 V accu’s ipv de vooruitstrevende maar risicovolle lithium accu’s die de instrumenten en de autopilot moeten voeden. Maar is er ook een systeem ontwikkeld waarbij de bijkomende zonnepanelen de automatische piloot rechtstreeks kunnen van energie voorzien. Ik heb ook een herstelkit mee waarmee ik zelf koolstof, elektriciteit en zeilen kan repareren. Alle mogelijke details zijn gecontroleerd en op hun stevigheid en functionaliteit nagekeken.”

Twee onderwerpen kregen bijzondere aandacht: de weerkunde en voeding. “Ik heb meteocursus gevolgd bij Meteo France en bij de zeilmeteorologen Jean Luc Nélias (ex- Belgacom trimaran) en Hervé Laurent, een zeiler met een rond de wereld ervaring.”
Daarnaast wordt Peter bijgestaan door Frits Buyl. Een zeiler, natuurlijk, maar vooral meteoroloog voor het Oceanografisch Meteorologisch Station in Zeebrugge.

Peter Laureyssens: “Zijn input is belangrijk voor de eerste dagen na de start in la Rochelle en later vanuit Madeira. Nadien ben ik op mezelf aangewezen. Op basis van de berichten van Radio Monaco die ik op mijn wereldontvanger kan beluisteren moet ik het zelf doen. De juiste koers is belangrijk, een kwestie van géén of veel wind.”

Trouwens: niemand mag contact hebben met de buitenwereld bij de oversteek. Alleen tussen de boten onderling en de volgboten is er radiocontact.

Qua voeding heeft Peter een veel gevarieerder menu dan vorige keer met een hogere calorische waarde. “Meer energierepen, meer gevriesdroogd voedsel en minder sardienen.“ grinnikt de zeiler die twee jaar geleden de helft van de oversteek op deze visjes uit blik geleefd heeft.

Deze Transat 6.50 start zondag 16 september ‘07 om 11 uur.

Er zijn 89 deelnemers,
De totale race beslaat 4200 zeemijlen, +/- 7770 kilometer.
Traject: La Rochelle - Fort Boyard / Funchal (Madeira - Portugal) / Salvador de Bahia (Brazilië)

Meer op www.plyachtracing.com
Meer informatie op: Transat 6.50

Foto boven © Mark Meulemans - Vision Art

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: