Ook Lucas Schröder maakt zich klaar voor de Transat 6.50

Lucas SchröderTe midden van de Franse zeilgekte in La Rochelle, maakt ook de Nederlandse solozeiler Lucas Schröder zich op voor de start van de Mini Transat 6.50.

De vloot van 89 deelnemers begint aanstaande zondag 16 september bij het nabijgelegen Fort Boyard aan de trans-Atlantische solorace van 4.200 nautische mijlen. Zij gaan de elementen bevechten met jachten van slechts 6,5 meter lang.

De eerste etappe van 1.100 mijl voert hen naar Madeira ten westen van het Afrikaanse continent. Schröder werkte de afgelopen weken hard aan zijn boot, de T-Mobile One, en aan de voorbereiding van de daadwerkelijke route. Langzamerhand is hij klaar voor de grote uitdaging van de Transat 6.50.

“Het gaat goed”, liet de 32-jarige Amsterdammer Schröder woensdagavond vanuit La Rochelle weten. “Ik ben druk met voorbereiden. Je moet echt door de malle molen om te kunnen starten. Gisteren steeg het even naar mijn hoofd, maar vandaag is de rust weergekeerd. De boot is klaar en donderdag gaan we alles inpakken.” Het ging de afgelopen dagen niet zonder slag of stoot in de Franse havenplaats. Dat kostte nogal wat energie.

Schröder: “De klassenorganisatie vuurde allerlei verrassingen op ons af. In principe mag je alleen een radio meenemen, wat het enige middel is waarmee je de weerinformatie kunt binnenhalen. Een satellietradio was vorig jaar niet toegestaan. Dat is een belangrijk gegeven, want die kun je beter en frequenter horen. Ik stelde daar nog een vraag over en toen bleek ineens dat die wel was toegestaan, maar zonder abonnement. Dat betekent dat je één zender zou kunnen ontvangen en dat was precies die wij nodig hebben. Toen hebben we er dinsdag razendsnel één gezocht en gevonden. Vervolgens hing de jury een briefje op dat de satellietradio toch niet mee aan boord mocht. De dingen veranderen voortdurend en dat maakt het lastig.” Zo besloot de organisatie deze week om nog eens vijf boten toe te laten.

De puntjes op de i

Het leven van de Amsterdamse econoom bestaat in deze fase uit de route en weergegevens bestuderen, verplichte voorbesprekingen afgaan, de boot in orde maken en uiteraard de mentale voorbereiding.

Schröder: “Ik heb zin om te gaan en ik ben erg benieuwd. Vorige week heb ik nog even drie dagen getraind. Dat was lekker. De komende dagen ga ik ’s ochtends fietsen, want dat is goed voor mijn hoofd. Daarna bekijk ik samen met mijn coach Charles Euverte het weerbeeld en zet ik zelf de route uit. Vrijdag- en zaterdagavond krijg ik weerinformatie van Jean-Yves Bernot en verder heb ik nog twee briefings te gaan.”

Volgens Schröder zou het wel eens een lange eerste etappe kunnen worden: “Waarschijnlijk is het allemaal voor de wind. Boven Ierland ligt een lagedrukgebied. Het is nu de vraag of dat naar het zuiden komt. Het front dat daarbij hoort, zou dan bij de start regen kunnen brengen. Bovendien zouden we dan het eerste stukje aan de wind moeten varen. Het zal overwegend 10 tot 15 knopen waaien, dus dat schiet niet hard op.”

http://www.ocean-challenge.nl/
Meer informatie: Transat 6.50

Foto © Olivier Blanchet

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: