iShares Cup: spanning, snelheid en sensatie op het Amsterdamse IJ

iShares CupDe eerste dag van de iShares Cup finale op 14 september bracht spanning, extreme snelheid en spektakel zeilen. Op het Amsterdamse IJ manoeuvreerden de 12 meter lange catamarans in een gebied van maar 200 meter breed en 1 km lang.

Het Nederlandse team Holmatro met stuurvrouw Carolijn Brouwer eindigde na 6 intensieve races op de eerste plaats. Brouwer: “We hebben goede inhaalslagen kunnen maken en zijn van de 6 races 5 keer bij de eerste drie binnengekomen.” Brouwer en haar team namen het op tegen zeven andere teams van wereldklasse. Basilica nam de tweede positie in en Team VOR (Volvo Ocean Race) staat nummer drie.

De dag begon zonnig. Rond elf uur vanmorgen steeg de spanning in het race village. De teams maakten zich klaar voor een aantal rondjes ter warming up. Het waaide behoorlijk (4-6 beaufort) op de smalle strook water van het IJ. De topzeilers bezorgden het publiek ongelooflijke staaltjes van snelheid en techniek. Carolijn Brouwer: “Het probleem is niet dat er veel wind staat. Maar de harde vlagen maakt het sturen bijna onmogelijk.”

Tijdens de officiële races in de middag nam spanning toe. Door het beperkte oppervlak en de veranderlijke wind moesten de acht teams vechten voor elke centimeter ruimte.

Team Basilica botste tegen Team JPMorgan.

JPMorgan schadeJPMorgan schadeJPMorgan liep grote schade op. Het grote gat in de romp wordt vannacht gerepareerd. Basilica stuurman Robert Greenalgh raakte bij de aanvaring te water maar werd snel opgepikt door zijn crew en bleef ongedeerd.

Holmatro stuurvrouw Brouwer zei: “ Aanvaringen werden verwacht door de teams. Voor het publiek is dat extra spannend. Als er een ongeluk op de weg gebeurd stopt iedereen ook altijd om te kijken. In de zeilsport is dat net zo.”

De iShares Cup probeert door dit soort evenementen de zeilsport dichter bij het publiek te brengen. Bijna nooit kan het publiek de boten en de zeilers van zo dichtbij bekijken. De actie aan boord kan vanaf elke hoek van het race parcours goed gevolgd worden.

Op 15 september, de tweede dag van de finale zullen de wedstrijden tussen 12:00 en 15:00 plaatsvinden. Om 15:30 worden alle acht boten met een hijskraan over de Jan Schaefer brug getild. Daar worden de wedstrijden vervolgd als onderdeel van de Open Haven en Industrie dag en het Open Haven Podium. Met een beetje wind belooft dit een fantastisch publieksevenement te worden.

www.isharescup.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: