Basilica blijkt onverslaanbaar in finale iShares Cup

BasilicaNa vier spetterende regatta’s in evenzoveel Europese steden heeft team Basilica de jaarprijs gewonnen van de iShares Cup Extreme 40 sailing series.

Stuurman Robert Greenhalgh heeft met crew Peter Greenhalgh, Justin Slatery en James Grant alle vier de regatta’s op zijn naam geschreven.

Overall is thuisploeg Holmatro op een tweede plaats geëindigd. Een goed resultaat tussen zeven andere teams met collectief vijf gouden en zilveren Olympische medailles. Team BT Betterworld werd derde.

Op de laatste dag van de regatta stond er veel wind op het Amsterdamse IJ. Met slechts één punt voorsprong op team Basilica aan het begin van de laatste regatta was het nog spannend voor team Holmatro. Stuurvrouw Brouwer en haar crew hebben de Engelse concurrent niet op afstand kunnen houden. Brouwer: “ Ik heb niet genoten vandaag, verliezen is nooit leuk. Ik kan daar heel slecht tegen.”

Bijna gekapseisde catamarans en aanvaringen

Bijna aanvaringBijna aanvaringMet een windsnelheid van 10-12 knopen gingen de acht teams met volle vaart van start. De wind werd gedurende de zeven races sterker en onstuimiger. Het spektakel nam in spanning toe. Regelmatig was het publiek getuige van bijna gekapseisde catamarans en aanvaringen. De actie aan boord tijdens deze momenten werd met veel spanning vanaf de kade gevolgd. Een toeschouwer vertelt: “Het gaat zo ongelooflijk hard! Binnen een paar seconden gaat dat grote ding van niks naar supersnel! Af en toe denk je, dit gaat niet goed!”

Is dit sport of spektakel? Brouwer antwoordt: “Het is absoluut topsport. Je bent ’s avonds helemaal gesloopt. Het is fysiek en mentaal heel zwaar. Je bent continue op zoek naar de grens. We zijn allemaal topzeilers en willen allemaal winnen, dat vindt het publiek prachtig.”

In Munchen, Marseille, Cowes (Engeland) gingen Amsterdam als locatie voor. De wedstrijden vonden plaats op meren, kanalen en op zee. Veel Europeanen hebben dit jaar genoten van Extreme 40 spektakel.

Ook Amsterdam was een bijzondere locatie waar het publiek de actie van zeer dichtbij heeft kunnen volgen. Olympische topzeilers zoals onder anderen Randy Smyth, Shirley Robertson en Darren Bundock lieten het publiek eerste klas genieten. Volgens veel toeschouwers is dit evenement iets dat zeker terug mag komen naar Amsterdam.

Brouwer: “Dit is het leukste soort racen die ik ooit gedaan heb. Natuurlijk willen we graag terugkomen!”

http://www.isharescup.com/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: