Stomdreiging geeft minister Tobback de kans om met Ecover 650 mee te zeilen

Bruno TobbackDe aankondiging van een koudefront dat een stormwind tot 9bft kan veroorzaken heeft de organisatie van de Transat 6.50 ertoe aangezet om de start van gisteren, zondag te vervangen door een proloog. Peter Laureyssens vond dit een wijs besluit. "De weersomstandigheden die na dat front voorspeld worden zijn veel gunstiger voor de Ecover 650, vond hij.

Bij de proloog kon de Belgische Minister van leefmilieu Bruno Tobback met Peter meezeilen (zie foto).

Het wedstrijdcomité van de Transat 6.50 besliste om de start van de Trans-Atlantische wedstrijd uit te stellen. Er komt een koudefront op de Golf van Biskaje af. Vooral bij de hoek van het Iberische schiereiland, Kaap Finisterre, zou het erg kunnen gaan spoken.

“Op zich geen probleem,” zegt meteoroloog Fritz Buyl van het PL Racingteam, “maar er zit wel veel wind in. Een fikse storm met 40% kans dat 9 Beaufort met de grove borstel door de vloot met 89 boten gaat, met onvoorspelbare gevolgen van dien.”

Golven die uit de noordwestelijke hoek komen, worden opgestuwd tegen het continent, wat de staat van de zee extra gevaarlijk maakt.

Peter Laureyssens is niet onverdeeld ongelukkig met de beslissing die ongetwijfeld is ingegeven door de Maritieme overheden. “Nadat de storm is voorbij getrokken volgt een langere periode van kalmer weer. Rond de 15 knopen wind uit het noordoosten. Dat is goede, dragende wind waar de Ecover 650 ideaal in is.”

Het is niet de eerste keer dat de start van de Transat 650 wordt uitgesteld omdat er een stormfront in aantocht is. De organisatie wil geen risico’s nemen. Ook in de voorgaande races in deze klasse is gebleken dat een gedeelte van de zeilers niet opwassen is tegen een zware storm die de Golf van Biskaje inraast. Op de open oceaan is er altijd een ontsnapping mogelijk maar in de trechter die de Spaanse en Franse kusten vormt niet. Bij de voorgaande race die deze golf kruist heeft de Spaanse kustwacht drie zeilers van hun bootjes moeten halen met de helikopter. “De organisatie neemt geen enkel risico, terecht ook” vindt Laureyssens.

De voorziende start van zondag, werd vervangen door een proloog, die net als de gewone race voor Fort Board startte. Met erg lichte wind. De deelnemers mochten extra gastbemanning voor dit korte parcours meenemen. Voor de gelegenheid stapte Bruto Tobback bij de Ecover 650 aan boord. Die was voor het weekend uit sympathie voor de Antwerpse oceaanzeiler naar la Rochelle afgezakt. De minister voor leefmilieu en pensioen heeft Laureyssens leren kennen bij de opening van de nieuwe afdeling van Ecover in Cologne. Tobback is sterk geïnteresseerd in het zeilen en volgt Laureyssens al een geruime tijd. Deze klimaatschommeling bracht de minister dus sneller aan boord bij Laureyssens dan hij ooit had kunnen dromen. Hij was erg enthousiast om eens met een racemachine pur sang te kunnen varen. Maar hij vond het jammer dat de proloog omwille van windgebrek werd ingekort.

De nieuwe start wordt verwacht wanneer de storm is gepasseerd, dat kan dinsdagavond of woensdagmorgen zijn.

Meer informatie over de Transat 6.50: Transat 6.50

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: