Zeilen in Nieuwpoort laat wrange smaak na bij de zeilers

Zeilen in Nieuwpoort laat wrange smaak na bij de zeilers't is ni mier wa 't gewest is en 't zal noeit nimmer weurre wa da 't was...

Het voorbije ONZK-weekend (Nieuwpoort Sailing Weekend) laat bij vele zeilers een wrange smaak na. Niet dat er geklaagd werd over het slinkend deelnemersveld, dat viel wel mee. Wel het feit van de manke organisatie (op het water) .

Leer een startlijn leggen…

Zaterdag werd er pas gestart om 14u00, kwestie om zelfs de Finnen de tijd te geven om uit te slapen, en die van Antwerpen om tijdig aan zee te geraken. Stel dat het een zomerse topdag zou zijn, voorwaar een leuk idee zo’n late start. Er werd een korte baan uitgetekend, maar al gauw liet het KYCN wedstrijdcomité zien dat zij de avond ervoor ook stevig de bloemen hadden buitengezet: de startlijn was een lacher. Een ‘internationale regatta’ onwaardig.

En dan zeggen dat Nieuwpoort vroeger (jááááren geleden) het mekka was van de Belgische zeezeilwedstrijdwereld (wat een woord) .

Leer een parcours tekenen…

Het Nieuwpoort Sailing weekend liet zondag weer steken vallen: eerste start om 10u30, kort baantje, zodat de meeste deelnemers om 13u00 al bij de finishlijn waren. Enkel het eerste rak was technisch interessant: opkruisen onder de kust tegen stroom, na de eerste boei was de lol er af.

Die lol kwam even terug bij het hilarische ronden van de KYCN-boei, die de deelnemers aan stuurboord moesten laten (komende vanuit zee) om ze helemaal te ronden, voor de boeg van de aanstormende schepen te kruisen richting Weststroombank. Er zijn gelukkig geen doden gevallen.

Geen tweede wedstrijd echter, er was nochtans tijd (en wind) genoeg om nog een baan te varen. De zeilers bleven wat op hun honger zitten.

En dan zeggen dat Nieuwpoort vroeger (jááááren geleden) het mekka was van de Belgische zeezeilwedstrijdwereld (wat een woord) .

Leer een prijsuitreiking houden…

De prijsuitreiking achteraf was ook een giller. Een amper verstaanbare Marcel Terrasson vertelde in het clubhuis van de WSKLum (in plaats van lekker buiten op het gras) over hel leven en werk van Albert Jonnart (die wellicht ook liever langer op het water had gezeten). Niemand die aan een micro had gedacht natuurlijk. Ook niet zij die bleven tetteren ondanks de vraag om stilte.

En wat dacht u van om de prijsuitreiking te beginnen met de overwinnaar? Weg alle spanning, voor zover die er nog was. Het gebrek aan microfoon deed zich ook hier gelden. De onaangepaste locatie eveneens.

En dan zeggen dat Nieuwpoort vroeger (jááááren geleden) het mekka was van de Belgische zeezeilwedstrijdwereld (wat een woord) .

Half Ton True Spirit!

Een geluk dat de halftonners iets beter van volume waren, en een eigen felgesmaakte prijsuitreiking hielden van hun wedstrijd in de wedstrijd, met prijzen voor alle deelnemers van trouwe sponsor Raymarine/Radio Holland, en de uitreiking van hun ‘Half Ton True Spirit Trophy’, aan oververdiende winnaar FANTASY.

Overigens, met de 9 deelnemers (in het 22 boten sterke IRC5&6 veld!) deden de halftonners het beter dan het IRC 1&2-veld (7 schepen) of de voltallige IRC 3&4 vloot met 6 deelnemers. Small is beautiful, de heropstanding van de kleine klasse zet zich gestaag voort, en dat vinden wij een héél positieve trend!

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: