John den Engelsman wint Gaastra Dockwise ONK J22 2007

John den Engelsman wint Gaastra Dockwise ONK J22Op zondag 16 september 2007 wonnen John den Engelsman/Rutger Krijger/Bram van Hooijdonk op overtuigende wijze het Gaastra Dockwise ONK J22.

Binnen drie dagen en acht races bouwde dit drietal een voorsprong op van veertien punten. De omstandigheden op de Oosterschelde bij Roompot Marina waren afwisselend in windkracht en –richting. Daarbij stond er een sterke stroming, wat het spelletje moeilijker maakte.

Het zilver ging naar het team van Eelco Blok, gevolgd door Team Roark met Tjarco Timmermans aan het roer.

De vloot telde in totaal dertig boten, waarvan twee onder de Franse vlag.

Het kampioenschap ging op vrijdag 14 september met drie races van start. De wind was toen nog kracht 3/4, maar die nam de volgende dag behoorlijk af tot kracht twee. Daardoor moesten de deelnemers op zaterdag lang opboksen tegen de sterke stroming en konden ze twee van vier geplande wedstrijden volbrengen. De slotdag werd een welkome afsluiter met wind (kracht 4-5) en zon.

Opmerkelijk was het feit dat de regerend Europees Kampioen, Jeroen den Boer, er dit keer niet bij zat. Hij en zijn bemanning eindigden op de twaalfde plaats overall. Het aantal verschillende winnaars van individuele races was eveneens opvallend. Van de top elf, kwamen zes boten een keer winnend over de lijn. Alleen Tjarco Timmermans en zijn bemanning lukten dat nog een tweede en derde maal. Zij finishten echter als 26ste in de laatste wedstrijd op dag twee, waardoor het zilver of goud onbereikbaar werd.

Ervaring telt

Hoewel Den Engelsman al drie keer eerder de nationale titel op zijn naam zette, kwam deze vierde toch enigszins onverwachts. Den Engelsman: “Ik heb in de afgelopen twee seizoenen maar twee J22-evenementen gevaren, dus we zijn op dit moment niet het meest getrainde team. Daarom zal voor menigeen onze overwinning verrassend zijn.” De winst zat in het constant kunnen varen, waarbij de jarenlange ervaring gaat tellen. Den Engelsman somt op: “Op de eerste dag werden we 3-3-1 en op dag twee haalden we een vierde en vijfde plek. Daarna moesten we consolideren en dat hebben we gedaan met een 3-5-6. Dat is wel strak.” Anders dan normaal, konden de deelnemers dit keer geen slechtste resultaat aftrekken. Den Engelsman: “Daardoor wordt iedereen wat voorzichtig. Wij hebben inderdaad constant gezeild en de risico’s goed afgewogen. We hebben in het verleden veel uren in de J22 gemaakt. We kennen het bootje in alle omstandigheden en kunnen dus snel schakelen. Dat is de ervaring.” De sterke stroom speelde vooral op de tweede dag een belangrijke rol. Den Engelsman: “Als er 1,8 mijl stroom bij 6 knopen wind staat, is dat best veel. Daar moet je rekening mee houden bij de boeien en dat moet je eerder gedaan hebben.”

Voor Den Engelsman smaakt deze titel naar meer: “We gaan weer trainen, want we willen volgend jaar naar het WK in Amerika. In 2004 werd ik daar tweede in een veld van 128 boten. Nu willen we de hoofdprijs ophalen en daarvoor moeten we uurtjes maken.” Uiteraard wel in combinatie met het zeilen in de X35, waarin Den Engelsman dit seizoen met Team BRS X wereldkampioen werd.

De kersverse winnaar was goed te spreken over de organisatie (aangevoerd door Peter Anink): “Alles zat prima in elkaar: de huisjes, beach party en de kranen stonden gelijk klaar. We waren ook ontzettend welkom bij Roompot Marina.” Den Engelsman vatte het als volgt samen: “De Zeeuwse gastvrijheid met zes bruinvissen bij de boventon als toetje.”

Topvijf Gaastra Dockwise ONK J22:

1. NED 1599 - John den Engelsman, 30 punten
2. NED 1541 - Eelco Blok, 44 punten
3. NED 1399 – Tjarco Timmermans, 58 punten
4. NED 1450 – Ronald Veraar, 64 punten
5. NED 1360 – Edgar Westerhuys, 65 punten

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: