TeamOrigin presenteert haar complete 33ste America's Cup zeilteam

TeamOriginGisteren 18 september op de Southampton International Boat Show stelden Sir Keith Mills, Team Chef, en Mike Sanderson, Team Leider, Teamorigin’s Britse talenten in internationaal zeilen, ontwerpen, bootconstructie en bestuur voor. Deze groep moet er voor zorgen dat de Heilige Graal van de zeilwereld terug in Britse handen komt. Het is meteen de nog enige bestaande oudste sport-trofee die Groot-Brittannië nog nooit heeft gewonnen!

Op en top Brits

“Dit is een op en top Britse uitdaging. Ten minste de helft van ons team is Brits, het kapitaal is Brits, de vlag is Brits, de zeiljachten zullen worden gebouwd in Groot-Brittannië, GBR zal gedrukt staan op ieder grootzeil van elke race-jacht”, aldus Sir Keith. TEAMORIGIN is een nieuw team, maar 70 % van de ploegopstelling heeft America’s Cup ervaring op het hoogste niveau. Vier teamleden zijn voormalige America’s Cup winnaars, vijf zijn rond de wereld race winnaars en twee zijn recente Olympisch Goud medaille winnaars. Er zijn tien landen vertegenwoordigd in het team, maar meer dan de helft is van geboorte Brits. “Het is een ultra-modern team, weliswaar van verschillende afkomst maar toch al denkend als één groep met slechts één doel, de America’s Cup te winnen voor Groot-Brittannië”, aldus Mike Anderson.

Ainslie wordt de schipper

Ben, Mike, Keith en CharlesBen, Mike, Keith en CharlesDaarbij zal de groep op het water worden geleid door drievoudig Olympisch medaille-winnaar Ben Ainslie. De nieuwbakken schipper zei zelf : “Dit is een fantasctisch uitdaging en ik ben zeer vereerd een ploeg te mogen leiden die bekwaam is de Cup te gaan winnen. We moeten met z’n allen beginnen aan een berg werk dat voor ons uitligt”.

Zeilen en de America’s Cup in het bijzonder is een sport waar technologische knowhow, nieuwe ontwerpen en merknaam-bekendheid héél belangrijk zijn. Voor de leiding van het o zo belangrijke ontwerp-bureau heeft TEAMORIGIN de Brit Claughton, de Argentijn Kouyoumdjian en de Duitser Ickert aangesteld, één voor één ervaren talenten. “Ik ben betrokken bij het ontwerpen van AC jachten sinds 1980. In deze periode zijn 3 verschillende types van jachten ontwikkeld en met de komst van het vierde type wordt een nieuw tijdperk ingeluid,” zei Claughton.

De voorbereidingen voor de komende America’s Cup, gehouden in 2009 in Valencia, Spanje, zijn volop begonnen. Iedereen kijikt met interesse naar de ontwikkelingen bij TEAMORIGIN. “Ik ben bijzonder opgetogen dat we die mensen hebben kunnen aantrekken die over de juiste kwaliteiten beschikken om een wereldklasse AC team te ontwerpen, zeilen, onderhouden en besturen,” glunderde Sir Keith. “Ik ben ook blij dat niemand minder dan Charles Dunstone toegezegd heeft in te stappen in ons project. Veel teamleden hebben reeds met hem samengewerkt in vorige projecten.”

Dunstone zelf zei nog : “Ik geloof dat het zeer belangrijk is dat Groot-Brittannië, de bakermat van de Cup, vertegenwoordigd is op dit niveau. Ik geloof ook dat het team dat Keith en Mike hebben samengesteld in staat moet zijn te kunnen winnen. Bijgevolg heb ik beslist mijn volledige inzet te verlenen aan het team,” aldus Charles Dunstone.

“We hebben het beste talent wat betreft ontwerp, zeilen, geldelijk beheer en bestuur. Nooit tevoren had een Brits team alle onderdelen nodig om succes te behalen. Daarom zullen we kunnen strijden in de America’s Cup zoals nog nooit een Britse uitdager heeft kunnen doen,” vatte Sir Keith alles samen.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: