ONZK Oostende - Van 't zelfde laken een broek (+uitslagen)

ONZK Oostende"Het is 7 jaar geleden dat ik hier nog gezeild heb, en het zal zeker nog eens 7 jaar duren eer ik hier nog terug kom!

Vrijdagavond 22 september, 12 knopen wind en na dat ze onder was geen zon. Om 18u gedaan met werken, 40min in de file gestaan en om 20u met een prachtige zonsondergang gestart in Nieuwpoort.

Van het gehele veld was er 1 spookschip die zonder navigatie lichten vaarde waar de wedstrijdleiding dan ook een oogje voor dicht kneep (of ze dat nu deden of niet, je kon hen toch niet zien varen…).

Het spannendste moment van de nacht was het loefduel van de Allard met de ferry van Oostende (Allard won by the way). Om 23u zijn de eerste boten over de finish gegaan. De X (X-41) van Eddy Verbinnen haalde line honours gevolgd door de Allard en het..., spookschip.

Zaterdag 22/9, 4 knopen wind en veel zon

Er staat amper 4 kn wind en de IRC 3 klasse krijgt zijn start gevolgd door de IRC 2. Op het moment dat de IRC 2 weggeschoten wordt drijft de IRC 3 nog steeds achter of op de startlijn. En daar gaat dan het voorbereiding signaal voor de IRC 1, er staat nu amper 3kn wind (nou ja, wind?). Onze start wordt op de valreep uitgesteld, maar 5 min daarna krijgen ook wij een start mét India vlag nog wel.

Eén uur na de start en een 10 tal overstag manoeuvres verder drijven we nog steeds op 100 meter van de startlijn (uitstel had misschien een geen slecht idee geweest?). Zeer, zeer langzaam krijgen we meer druk (in patchen van 4kn). Er hangt teveel bewolking boven de kust om voor ons enige vorm van zeebries te kunnen toveren. Om 13u30 begint de druk constant te worden, en de windmeter geeft 6kn aan. We kunnen nu eindelijk zeilen. Maar aan de eerste boei wordt de race beëindigd.

"Het is 7 jaar geleden dat ik hier nog gezeild heb, en het zal zeker nog eens 7 jaar duren eer ik hier nog terug kom!"

Samenvatting: ze laten ons starten zonder wind en tegen stroom en korten af wanneer er druk staat om 14:30u? De zon schijnt zelfs, maar bon. Bij ons aan boord is er iemand die zegt: "Het is 7 jaar geleden dat ik hier nog gevaren heb, en het zal zeker nog eens 7 jaar duren eer ik hier nog terug kom!"

Zondag 23/9, 8 knopen wind en af en toe wat zon

Pied PiperIRC klasse 3 en 2 worden op tijd weg geschoten en het lijkt eens een normale wedstrijd te gaan worden tot de wedstrijdleiding er achter komt dat ze voor de jongens die nu al naar beneden aan ’t varen zijn nog geen benedenboei heeft gelegd. Een rubberbootje vaart tot op 100m van de eerste 2 boten, gooit z’n anker en steekt trots een ‘M’ vlag naar boven (rond mij). Iedereen vaart voorbij, maar de laatste boot gaat er rond en ligt nu eerst. Het was wel leuk om te zien.

In de eerste manche shift de wind 30° net voor het 2de benedenwindse rak zodat het een close reach was naar de finishlijn (een lijn waar geen 4 boten naast elkaar over kunnen zonder erna verzekering papieren te moeten invullen).

2de manche was ok, behalve dat de bovenwindse ton nog steeds 30° teveel naar links lag.

In de 3de manche wordt een uitstelwimpel gehesen op het startschot. Dit waarschijnlijk om een general recall te willen geven. Als het veld dan halverwege de baan is wordt de klasse vlag terug gehesen en wordt daarmede iedereen terug geroepen. 1 minuut daarna gaat de zwarte vlag naar boven en op dit moment is er nog niemand terug aan de goede kant van de lijn. De rest verloopt allemaal ok, behalve dat die boei nog steeds 30° fout ligt.

4de manche general recall en bij ons aan boord wordt er aan de koning van Spanje gedacht in de Coppa Del Rey. Als die brave man te vroeg start krijgen ze een general recall. Hier in Oostende als Bertrand te vroeg start krijgen wij een general recall. Bertrand is bij dezen dus de koning van Oostende (graptje eh Bertrand).

De uitslagen moet ik u voorlopig schuldig blijven daar ik na de laatste race de boot terug gevaren heb en er nergens iets van op het net vond.

Foto ingezonden door Christiaan Pottiez.

Top 3 uitslagen:

IRC 1 (9 deelnemers)
1. Oxygen (IMX 40) 1, 1, 3 (5pnt)
2. X (X-41) 3, 5, 1 (9pnt)
3. Liesl (X-35) 5, 6, 2 (13pnt)

IRC 2 (5 deelnemers)
1. Lucky Duck 2, 1, 2 (5pnt)
2. Marine Diffusion 1, 2, 3 (6pnt)
3. Ship Shop Aquaholic 3, 3, 1 (7pnt)

IRC 3 (14 deelnemers)
1. Wave Rider 2, 1, 1 (4pnt)
2. Capella 1, 4, 2 (7pnt)
3. Mr Sandman 4, 3, 6 (13pnt)

Labels

Auteur:

  • Yan T.

    Yan Trouwen zeilt sinds zijn geboorte en is gepassioneerd wedstrijdzeiler. Inshore, offshore, open boten of met catamarans, het  speelt geen rol voor Yan als er maar geraced wordt. Het liefst schrijft hij na de wedstrijd ook nog een verslag voor ClubRacer.

Voor u geselecteerd: