Yngling zeilster Petronella de Jong beëindigt zeil-topsportcarrière

Yngling zeilster Petronella de JongPetronella de Jong (37) heeft besloten haar zeil-topsportcarrière te beëindigen. De Friese zeilster, die Nederland in de Yngling klasse vertegenwoordigde op de Olympische Spelen van Athene in 2004, is een van de negen dames in het ambitieuze ‘Yngling project’.

Voor de voordekker is het EK in Warnemunde haar afscheidswedstrijd.

De Jong reageert per telefoon uit Duitsland; “Mijn doel was goud op de Spelen van 2008, met mezelf in de boot. Na een vierde plaats in Athene was dat realistisch. Ik heb een afspraak gemaakt met mezelf dat ik elk jaar mezelf zou evalueren na grote evenementen. Dat waren dit jaar de WK in Portugal en de Pre Olympics in China. Mijn criteria zijn, is mijn doel realistisch en heb ik er nog plezier in. Op beide kon ik geen positief antwoord geven. En ik ben kritisch voor mezelf. Het gaat om het presteren op de momenten dat het ertoe doet. Dat is niet gelukt. Dus dan kan ik alleen maar besluiten te stoppen.”

De Jong zeilde dit jaar niet mee tijdens de Pre Olympics in China omdat daar maar, geheel volgens Olympisch protocol, een boot per land en per klasse mocht meedoen. Zes Nederlandse Yngling zeilsters bleven achter, waaronder de Jong. Dat ziet Friese zeilster als een gemiste ervaring. Op het WK in Cascais zeilde De Jong met Janneke Hin en Marije Faber een, naar eigen zeggen, ‘dramatisch’ toernooi. De laatste Nederlandse boot werd 18de van de 35.

“Ik had verder willen zijn. Meer stappen willen maken. Ik vind dat ik niet het beste in mezelf naar boven heb gehaald. In 2006 stapte ik zo blanco mogelijk in dit project. Daar heb ik geen spijt van. Ik weet zeker dat het project van mijn bijdrage heeft kunnen leren en dat ik er zelf van geleerd heb. Ik denk dat dit project goed is voor jongere zeilsters. Die kunnen de ervaring ook nog gebruiken voor de Spelen van 2012. Daar heb ik de tijd niet meer voor.”

De voordekker sluit na dit EK zes jaar topzeilen in de Yngling af. Wat nu? “Het was een prachtige tijd. En deze beslissing was heel moeilijk. Dat heeft me veel energie gekost. Ik heb niet tegelijkertijd nagedacht over wat ik hierna ga doen. Deze keuze is niet gekoppeld aan een volgende stap, maar ik denk dat het een baan zoeken wordt.”

Coach Maurice Paardenkooper: “Ik heb respect voor de manier waarop Petronella tot deze keuze is gekomen. Daar waar haar progressie had moeten liggen is dat niet gelukt. Dus ik respecteer de sporttechnische beslissing maar op het persoonlijke vlak is het jammer. Je bouwt wel samen aan dingen. We hebben tenslotte vijf jaar samengewerkt en ook samen de Olympische Spelen in 2004 gedaan.”

Palmares Petronella de Jong:

  • 2001 Kieler Woche 1ste
  • 2004 Sofia Cup 1ste
  • 2004 Pre Olympics 1ste
  • 2004 Olympische Spelen 4de
  • 2005 Sofia Cup 1ste
  • 2006 EK Yngling 2de

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: