De Transat 650 en haar hallucinaties

Jean-François QuelenSolozeilers hebben er wel eens last van, maar die verhalen halen meestal het voorpagina-nieuws niet.

In de Transat 650 is er nu eentje die het er toch over heeft.

Slaapgebrek en grote vermoeidheid vormen een goede combinatie die aanleiding kan geven tot een vreemd fenomeen: hallucinaties...

Jean-François Quelen, schipper van de GALANZ die uiteindelijk mooi als tweede serieboot eindigde, deed er zowat een week over om vanuit La Rochelle de haven van Funchal te bereiken. Zijn start was wat minnetjes, maar de eerste nacht op zee inspireerde hem tot fantastische ingevingen, zodat hij tegen de eerste ochtend in de voorhoede van de serie-vloot zeilde.

Van zodra de vloot bij Kaap Finisterre kwam, had de windgod Aeolus (u herinnert zich toch nog Peter’s Windius van 2 jaar geleden?) een leuke verrassing in petto voor de zeilers./ Eéntje die de snelheidsmeters van de deelnemers haast tilt deed slaan, want 25-30 knopen noordenwind, dat was blijkbaar kicken zoals de dagafstanden van de Mini’s doen vermoeden. De harde wind zorgde bij sommigen voor kleine en grote materiaalproblemen, en dat was bij Jean-François Quelen niet anders: hij zag bij Kaap Finisterre zijn windunit bovenin de mast het ruime sop kiezen. De vermoeidheid van de zeiler in combinatie met het verlies van de windmeter zorgde enkelle dagen later voor enkele moeilijke momenten.

Vermoeid en materiaalpech

“Toen ik de masttopunit verloor, had ik geen gegevens meer over windrichting of –snelheid, twee dingen die broodnodige input geven aan de autopiloot. Die kon daardoor enkel een kompaskoers aanhouden, wat zorgde voor ettelijke chinese gijpen. Ik raakte uitgeput, en ben uiteindelijk zondagnacht aan de helmstok in slaap gevallen. Ik hallucineerde...”

“Twee uur lang heb ik op de brandweer gewacht om me uit een chinees te halen. Ik heb de boot er na vergeefs wachten maar zelf uitgehaald, iets waarbij ik in totaal meer dan vier uur verloor. Het is dus, zeker in zulke omstandigheden, raadzamer om niet op de brandweer te wachten...”

“Net voordat ik wakker werd, waande ik me in een soort zeilsimulator op de bootshow van La Rochelle, die plots erg op mijn boot begon te trekken. Op dat moment schoot ik gelukkig wakker...”

Gelukkig herpakte hij zich, en wist op 300 meter voor de finishlijn nog een deelnemer in te halen om uiteindelijk als tweede te finishen.

Foto: Jean-François Quelen op Galantz - 612 - © DR

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: