Mascalzone Latino wint Rolex Farr 40 wereldkampioenschap 2007

  • Author: Guy C.
    Date: ma, 03/09/2007 - 09:45

Mascalzone LatinoOp de laaste dag van het Rolex Farr 40 Wereldkampioenschap in Kopenhagen, Denemarken, werd de eerste race gestart met een vertraging van maar liefst 3 uren; meteen ook de laatste. Hierdoor kon de overwinning het Italiaanse team van Vincenzo Onorato op 'Mascalzone Latino' bijna niet meer ontglippen.

Al moet gezegd dat het gezien de uitslagenreeks die ze neerzetten, zeker oververdiend is. Op negen races gaan ze slechts één keer uit de top tien, en dan nog met een 12e plaats, en eindigen ze met een indrukwekkende 35-punten voorsprong op de tweede.

Hiermee wordt Mascalzone Latino nog maar het tweede team dat er in slaagt het Rolex Farr 40 wereldkampioenschap voor de tweede maal te winnen, Jim Richardson's Barking Mad is het andere, maar de Italianen doen het wel voor de eerste keer 'back to back'.

Mascalzone Latino teamMascalzone Latino teamEen heel gelukkige Onorato zei nog : "I feel wonderful. Mascalzone first, Alinghi second. It's my dream. Next dream is to do that in the America's Cup maybe. Winning and defending the Worlds is just a matter of luck maybe. The secret was just to be relaxed. It is just a sail race and you must stay relaxed all the time. When things are happy you must not be so happy. When things are wrong you must not be so unhappy. This is the secret to be successful at the end. I have wonderful people on board. This world championship does not belong to me but to them. Because I have this wonderful crew we won and with this wonderful crew we will win again and I sincerely mean that.

Prinselijke winst in de laatste zeilrace

Ook na de laatste race waren er veel verschuivingen in het algemene klassement. Tweede overall Barking Mad (USA) zeilde een povere 26e plaats, terwijl de Zwitsers op Alinghi een 7e plaats konden veroveren en hierdoor alsnog over de Amerikanen sprongen om uiteindelijke tweede overall te eindigen. Gezien het feit dat zij al een paar jaren niet meer aantraden in de Farr 40 klasse een knappe prestatie.

Eigenaar/stuurman Ernesto Bertarelli zou nu toch interesse hebben om verder te doen in de klasse en de boot in te schrijven voor de Key West Race Week in de V.S. en dan mee te dingen voor de wereldtitel in het Rolex Farr 40 WK 2008, gehouden in de wateren van Miami Beach in april volgend jaar.

Alinghi's tacticus Brad Butterworth toonde zich een waardig verliezer bij Mascalzone's overwinning : "Their scoreline is impressive, they are sailing consistently well and they seem to have a click of speed on most of the other boats. They done a great job of making the boat fast, but then you have to sail it properly and that's what they do and they come out of the pack when thing's are not too easy.pretty good team."

Barking Mad eindigde dus op een 3e plaats overall met 87 punten.

Eigenaar en stuurman Jim Richardson had alleen maar lof voor zijn Italiaanse tegenstander : "Winning in the Rolex Farr 40 World Championship is always a very, very difficult task. And to win it two times in a row is fantastic. Our hats are off to Vincenzo Onorato and his team. Now we're tied two to two and we're looking for him in Miami - we've already discussed this so he knows we're going to be battling in the future again, but it is sincerely a great accomplishment."

NanoqNanoqHRH kroonprins Frederik met zijn 'Nanoq' , én Bouwe Bekking als tacticus, had een schitterende start aan de pin end van de startlijn, leidde rond alle boeien en hield op het laatste voor de windse rak succesvol het Duitse 'Opus One' af. Met deze winst klimden ze van de 18e naar de 8e plaats overall, en werden ze de best geplaatste Skandinavische boot.

Misschien een ideetje voor 'onzen Filip' ?

Eindrangschikking Rolex Farr 40 WK 2007

1. Mascalzone Latino, ITA, Vincenzo Onorato, 2-2-7-12-1-3-5-5-10, 47
2. Alinghi, SUI, Ernesto Bertarelli, 18-5-4-2-5-5-2-34-7, 82
3. Barking Mad, USA, Jim Richardson, 7-16-5-1-10-14-6-2-26, 87
4. Sputnik, AUS, Ivan Wheen, 5-30-2-5-6-10-1-19-13, 91
5. Opus One, GER, Wolfgang Stolz, 4-3-6-16-28-32-7-3-2, 101
6. Nerone, ITA, A. Sodo Migliori & M. Mezzaroma, 3-6-1-11-18-21-37DSQ-7-8, 112
7. Infinity, USA, John Thomson, 24-1-10-6-7-12-30-36-3, 129
8. Nanoq, DEN, HRH Crown Prince Frederik, 15-19-25-21-4-8-17-22-1, 132
9. Warpath, USA, Steve Howe, 23-13-22-4-19-2-12-12-25, 132
10. Twins, USA, Erik Maris, 33-4-15-7-17-1-15-23-18, 133

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: