Sebbe Godefroid en Carolijn Brouwer winnen het Open Belgisch Kampioenschap F18 catamaran zeilen

catamaran zeilenSebbe Godefroid en Carolijn Brouwer hebben dit weekend het Open Belgisch Kampioenschap Olympische banen voor Formule 18 sport catamarans gewonnen.

Van de in totaal 6 reeksen die op zaterdag en zondag werden gezeild, konden Sebbe & Carolijn er 4 winnen. In de eindstand gaan ze het Franse team met voormalig wereldkampioen Emmanuel Boulogne en Yoan Bonte en de Nederlanders Coen De Koning met Jeroen Van Leeuwen vooraf.

Sebbe en Carolijn vertellen over hun wedstrijd: “Na maanden intensief trainen op onze Tornado was het even opnieuw aanpassen aan de Formule 18. Met een tiende plaats in de eerste reeks zag het er allemaal niet zo veelbelovend uit. Toch hebben we ons zaterdag goed herpakt en konden we de twee volgende reeksen winnen. Op zondag was de wind gevoelig sterker en misten we een beetje onze start in de eerste reeks met een zevende plaats als gevolg. De daaropvolgende twee reeksen behaalden we echter telkens een eerste plaats.”

Zij zijn bijzonder tevreden met deze overwinning: “Het niveau van de deelnemers was echter bijzonder hoog met ondermeer de aanwezigheid van de kersverse Europese kampioenen, de Nederlanders Micha Heemskerk & Bastiaan Tentij. We zijn dan ook bijzonder blij dat we in een dergelijke groep de overwinning hebben kunnen behalen en dat we tegelijkertijd onze Belgische titel in onze eigen club in Oostende hebben kunnen verlengen. De overwinning heeft ons zelfvertrouwen versterkt om op de Spelen van volgend jaar in China een goed resultaat neer te zetten.”

Emmanuel Boulogne kwam door zijn regelmatigheid ook in aanmerking voor de eindoverwinning maar een diskwalificatie wegens te vroeg starten in de laatste reeks verwees hem uiteindelijk naar de tweede plaats in het klassement.

Toch is hij niet ontgoocheld: “Gezien de omstandigheden ben ik uiterst tevreden met dit resultaat. Toen ik immers op zaterdagmorgen naar Oostende vertrok, belde mijn vaste bemanning mij op dat wegens een kwetsuur het voor hem onmogelijk was om dit weekend te zeilen. Ik was dan ook verplicht om nog snel een vervanger vinden. Zeilen op topniveau met iemand waar je nog nooit samen mee op een boot hebt gezeten, is geen gemakkelijke opdracht. Toch ben ik heel tevreden over mijn gelegenheidsbemanning en hebben we er alles uitgehaald.”

Europees en ook Nederlands kampioen Formule 18 Micha Heemskerk ontgoochelde enigszins. Na een overwinning in de eerste reeks werd hij in de tweede reeks wegens materiaalpech tot opgave gedwongen. In de derde reeks werd hij zesde en de volgende 3 reeksen werd hij telkens derde.

Hij licht zijn prestatie toe: “Ondanks onze overwinning in de eerste reeks slaagden we er nooit in om ons niveau van het Europees Kampioenschap in juli laatstleden te halen. Toch waren alle teams aan elkaar gewaagd en was het verschil heel klein. We werden uiteindelijk vierde op slechts 1 punt van de derde, 2 puntjes van de tweede en 5 puntjes van de eerste in de stand. We onthouden vooral dat we ons goed hebben geamuseerd op het water en zijn vastberaden de volgende keer een betere prestatie neer te zetten”.

Tweede Belgen in de stand die vooral door Nederlandse en Engelse teams werd gedomineerd zijn Patrick Demesmaeker & Alexander Koopman op de elfde plaats.

Toch is Patrick Desmesmaeker niet ontgoocheld over zijn resultaat: “We wisten dat het moeilijk zou worden om van Sebbe & Carolijn te kunnen winnen. We waren wel verrast over het sterke niveau van de buitenlanders en beseffen dat we heel wat meer moeten trainen om ons in de toekomst met hen te kunnen meten.”

www.osrc.be

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: