Maxi Yacht Rolex Cup 2007 van start in de meeste ideale condities

De Maxi Yacht Rolex Cup 2007 is begonnen in de meest ideale condities : blauwe lucht met felle zon en een stevig briesje, klassieke omstandigheden voor Porto Cervo.

De Yacht Club Costa Smeralda stuurde de vloot op een 30-mijls lange op-en neer baan in het kanaal tussen de Maddalena Eilanden en de kustlijn van Sardinië. Voor vele crews waren het perfecte omstandigheden om hun kunnen te etaleren, voor anderen brachten de aantrekkende wind en de bijhorende moeilijkheden de zwakten van de bemanning of het materiaal aan het licht.

Alle 4 de klassen startten op tijd in een westelijke bries, zo'n 10-12 knopen sterk, in een rustige zee. De koers bracht de teams recht in de 'Bomb Alley' ter hoogte van Capo Ferro, waarin het opkruisen was tot aan het eiland van Spargi, dat aan stuurboord moest gerond worden. Vandaar was het een lange rak terug naar de finish in Porto Cervo. Met een bakstagwind van zo'n 20-22 knopen, was het een spectaculair zicht voor de talrijke toeschouwers op het water, tenminste voor diegenen die konden volgen!

Het duel in de Racing klasse

Wild Oats XIWild Oats XIIn de Racing klasse, het verwachte duel tussen Neville Crichton's Alfa Romeo (NZL) en Bob Oatley's Wild Oats (AUS) loste alle verwachtingen in. Gedurende de ganse reeks weken ze niet uit elkaars buurt alsof het echte 'match-race' was, waarbij Alfa Romeo uiteindelijk aan het langste eind trok en 30 seconden voor haar rivaal finishte.

Nochtans viel de beslissing eigenlijk al 1 minuut voor de start, toen een technisch probleem aan boord van Wild Oats ervoor zorgde dat het hydraulisch systeem het liet afweten. Terwijl de aussi's druk bezig waren het probleem op te lossen, kon Alfa Romeo ongestoord zijn favoriete kant van de startlijn kiezen, waardoor ze een kleine voorsprong hadden die ze niet meer uit hand gaven.

Murray Spence, Team Manager op Alfa, beschreef blij de zeilcondities : "good winds today. We're very happy that it started out with a nice breeze, (that was) pretty consistent. It freshened a little in the second half of the race, which probably favoured the little boats a bit but it was a good breeze to start off the regatta. We had a good tight tussle with Wild Oats today. They're our main competition and it was very close racing, so quite exciting especially coming back under the spinnaker."

Morning Glory overall winnaar op handicap

Overall winnaar op handicap in de Maxi Yacht Rolex Cup Racing klasse was Hasso Plattner's Morning Glory (GER). Zij finishten slechts 6 minuten na hun grotere tegenstanders.

Tacticus aan boord, Morgan Larson, zei nog : “it was a great coastal race. Tacking around the rocks and the islands was very challenging for the crew with a lot of sail changes. Everything went very well on board, with no particular difficulty. We very much enjoyed the race, the wind and the fabulous scenery of the Costa Smeralda. If the Mistral blows in tomorrow it's going to be a lot of fun.”

J-Class Ranger pakt winst op Velsheda in de Cruising klasse

RangerRangerIn de Cruising klasse was het de J-Class Ranger die Velsheda voorafging, op het water en op handicap. Vittorio Moretti's Viriella zat tussen beide in aan de finish en werd 3e in het overall tussenklassement. Gitana overschreed de startlijn te vroeg en gaf op, net als Arne Glimcher's Ghost.

Wally klasse

In de Wally klasse, versloeg Claus Peter Offen's Y3K (GER) Lindsay Owen-Jones' Magic Carpet Squared met iets meer dan 1 minuut aan de finish. Jean Charles Decaux's J One, het kleinste jacht in deze klasse, won op handicap. Andrea Recordati's Indio was dan weer de beste van de vier 80s, finishing juist na Highland Fling X, op gecorrigeerde tijd.

Mini Maxis

In de strijd van de Mini Maxis, zegevierde vandaag Massimo Violati's OPS 5, net voor Carlo Puri Negri's Atalanta II, met America's Cup ster Francesco De Angelis aan boord. 2005 Maxi Yacht Rolex Cup winnaar All Smoke (GBR) was als eerste over de finish en ligt op een vierde plaats op handicap na Brian Benjamin's Aegir (GBR).

Over de Maxi Yacht Rolex Cup

De Maxi Yacht Rolex Cup wordt gevaren van 2 tot 8 september. Het racen gaat morgen - dinsdag - verder, met de eerste start om 1140 CET. Van het meest luxueuse over het meest traditionele jacht tot simpelweg de snelste monohulls die er vandaag de dag rondvaren, de Maxi Yacht Rolex Cup is in hoofdzaak een clash van echte 'sailpower'.

Foto's © ROLEX/Carlo Borlenghi

http://www.yccsmaxi.com/

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: