Zeilrecord rond windmolenpark geeft aandacht aan schone energie

windmolenparkScherp record rond offshore windpark, 2 uur 19 minuten

Met een tijd van 2 uur 19 minuten en 19 seconden is het eerste record rond het offshore windpark Egmond aan Zee officieel.

De vijf Nederlandse topzeilers op een Extreme 40 Catamaran vertrokken op 3 september uit IJmuiden. Binnen twee uur en twintig minuten waren de zeezeilers weer terug op de locatie van de HISWA te water.

Schipper en catamaranspecialist Herbert Dercksen was tevreden: “Het kan sneller. In het begin voeren we niet de beste koers door de hoge golven en de sterke wind. We haalden toch 25 knopen (bijna 50 kilometer per uur). Maar we waren wel relatief snel bij de laatste windmolen. Eenmaal daar omheen hebben we de spinnaker gezet en vlogen we vol gas op IJmuiden af. Volgens de GPS hadden we een topsnelheid van 29,7 knopen (bijna 60 km per uur) gehaald.”

De zeilers hadden het doel om zo snel mogelijk om het windmolen park te zeilen. Het park ligt tien tot achttien kilometer uit de kust van Egmond aan zee en beslaat een gebied van zo’n 27 km2.

Dercksen werd vergezeld door twee ervaren zeezeilers van de ABN AMRO 2, Simeon Tienpont (28) en Gerdjan Poortman (31). Deze twee top zeezeilers deden twee jaar geleden nog mee aan de Volvo Ocean Race en zijn ook nog steeds de trotse houders van het wereldsnelheidsrecord met 563 zeemijl per 24 uur. Ook Sven Coster, die zijn sporen in het Olympische zeilen verdient, voer mee. Coster (29) werd tweede op de Wereldkampioenschappen in de 470 klasse dit jaar.

Het doel van de vijf Nederlandse topzeilers was niet alleen het neerzetten van een snelle recordtijd maar ook om aandacht te vragen voor schone energie en bij te dragen aan de continue bewustwording van onze rol in het klimaat. Dercksen wil dit record jaarlijks organiseren tijdens de HISWA te Water. Iedereen kan in deze periode een poging wagen het record te verbreken en het record is open voor alle typen boten.

Acht Extreme 40 Catamarans zullen op 14, 15 en 16 september op het IJ in Amsterdam het tegen elkaar opnemen tijdens de finale van de iShares Cup. De catamarans zullen dan in zicht van het publiek strijden om een podiumplaats.

Voor meer informatie over dit evenement ga naar: www.isharescup.com

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: