Rolex Maxi Yacht Cup: Mistral wind verplicht Maxi-teams tot sightseeing

Mistral-wind AP boven A. Twee kleine vlaggen - de ene rood en wit, de andere blauw en wit - die samen het meest ontgoochelende signaal in het wedstrijdzeilen vormen: races die niet van start zijn gegaan worden uitgesteld.

De vooraf aangekondigde mistral verraste gisteren het nog slapende Porto Cervo, en tegen de tijd dat de Maxi-jachten de haven moesten verlaten klokte de windsnelheidsmeter gemiddeld 40 knopen, met uitschieters van 60 knopen in de Straits van Bonifacio.

Een wandeling in de haven maakte meteen duidelijk dat de beslissing van het Race Comitee de enige juiste was : de wind floot niet in de 45 meter hoge wanten van de Maxi’s, het leek meer op de furies uit de Griekse mythologie. Als je dan nog een blik wierp in de haveningang kon je de schuimkoppen zien komen binnengerold. Een spektaculair zicht, maar tegelijkertijd ook heel ontnuchterend.

Maxi eigenaren halen opgelucht adem

Met zowat de duurste jachten die er op het water rondvaren verzameld in de haven, haalden de eigenaren en schippers opgelucht adem bij het horen van de beslissing niet te starten vandaag.

Om 9u30 werd beslist dat de jachten mochten blijven liggen in de veilig beschutte haven, waar men zou wachten tot de mistral zoals voorspeld zou gaan luwen. Echter tegen lunch-tijd werd duidelijk dat de mistral niet van plan was snel in kracht in te boeten, zodat alle races van de dag werden uitgesteld tot morgen, woensdag. Aangezien donderdag als een extra race-dag was voorzien, zou het wedstrijdschema geen last mogen ondervinden van deze verplichte rustdag.

De beslissing van het race comitee van de Yacht Club Costa Smeralda werd door iedereen goedgekeurd. Zelfs de ervaren Marcel van Triest stemde in met het gezond verstand van de verantwoordelijken. Haven-manoeuvres met een maxi met 40 knopen wind is al niet eenvoudig, haar ongeschonden terug afmeren is bijna onmogelijk. De ‘lichtere’ maxi-jachten lagen te rollen als dingies in de haven, en dat betekent toch al wat.

Vandaag beter

Major Filippo Petrucci, de lokale weerspecialist voorspelt dat vandaag de wind nog een 10 – 15 knopen sterk zal zijn, komende van noord-noordoost, om dan in de namiddag nog af te nemen tot 8 à 9 knopen en in de late namiddag met een kracht van 7 – 10 knopen te draaien naar west-noordwest. Het goede nieuws is dat tegen dan de nachtelijk gevormde bewolking volledig zal zijn weggeblazen en er weer een azuur-blauwe lucht te verwachten is.

Foto's © ROLEX/Carlo Borlenghi
http://www.yccsmaxi.com/

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: