Wild Oats XI verliest mast vlak na start Maxi Yacht Rolex Cup

Wild Oats XI verliest mastDe 65 mijls lange kustrace van de Maxi Yacht Rolex Cup bracht alle 4 de klassen langs de buitenzijde van de Maddalena eilanden tot Lavezzi en de zuidelijke tip van Corsica, terugkerend langs het kanaal en tot aan het eilandje van Mortoriotto om tenslotte terug te keren naar de finish ter hoogte van Porto Cervo.

Met een 15 knopen sterke noordooster die de mistral van gisteren was komen vervangen waren de weerscondities bij de start weliswwaar oncomfortabel maar toch niet echt verraderlijk te noemen.

De start zelf verliep dan ook zonder problemen, met Alfa Romeo aan de pin end en Wild Oats XI aan haar binnenzijde, terwijl Favonius de kant van het startschip had gekozen.

Drama aan boord van Wild Oats XI

Wild Oats XI ontmastWild Oats XI ontmastNet als de toeschouwers zich klaarmaakten voor een echte drag race naar de Monaci rotsen voltrok zich een drama aan boord van de 30-meter lange supermaxi Wild Oats XI (AUS). De mast van Wild Oats XI ‘explodeerde’ als het ware in 3 stukken. Hierdoor was de balans tussen zeildruk en de maximaal aan loef gekantelde 12 ton zware kiel verbroken, en maakte de romp heel hard slagzij naar de wind, waardoor 4 bemanningsleden in het water werden gekatapulteerd. Gelukkig werd slechts één van hen licht gekwetst en kwamen de anderen er met de schrik vanaf. Waarom de mast brak, is tot nu voor iedereen een mysterie. Stuurman Mark Richards herinnerde iedereen aan de condities van de Rolex Sydney Hobart Race 2005, waarin de boot geen krimp gaf.

De lichte wind bevoordeelt de ‘kleinsten’

Zoals altijd ging de wedstrijd voor alle anderen gewoon door. In de Racing – klasse liep Alfa Romeo van bij de start uit, bereikte als eerste de Monaci rotsen en ter hoogte van Lavezzi hadden ze zo’n 20 minuten voorsprong op de rest. Maar na Capo Ferro zakte de wind plots weg en parkeerden ze hun maxi en kwam de kleinere Morning Glory terug op hen. Uiteindelijk werden ook zij terug ingelopen door nog kleinere, zodat na verrekening van de gezeilde tijd Loki won en Titan tweede werd.

Wally classWally classIn de Wally – klassen werd vooraan gestreden tussen Magic Carpet Squared en Y3K, waarbij uiteindelijk de Britten als eersten de finish bereikten. Ook hier waren de kleinsten op handicap de besten van de dag, met Dark Shadow als winnaar en J One tweede, en Magic Carpet Squared toch nog als derde.

Met de wind nog verder verzwakkend was het in de Cruising- en Mini Maxi – klasse lang wachten op de eerste jachten. Bij het ter perse gaan van dit artikel was in elke klasse nog één jacht niet gefinished, waardoor de uitslagen nog voorlopig zijn. In de Cruising – klasse won het Amerikaanse Ghost zowel op reële als verrekende tijd, en bij de Mini Maxis lijkt Atalanta II het te gaan halen voor Out of Reach.

De wind wordt morgen uit WNW met een kracht van 13-17, later 16 -18 knopen verwacht.

Tussenstand Maxi Yacht Rolex Cup na 2 racedagen

Racing
1. LOKI Stephen Ainsworth AUS, 2-1-3.0
2. MORNING GLORY Hasso Plattner GER, 1-3-4.0
3. RAMBLER George David USA, 3-4-3.0

Wally
1. J ONE Jean Charles Decaux GBR, 1-2-3.0
2. DARK SHADOW Antexis Ltd 5-1-6.0
3. INDIO Andrea Recordati ITA, 2-4-6.0

Bij het publiceren van dit bericht waren de resultaten van de Mini Maxies en Cruisers nog niet bekend.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: