Maxi Yacht Rolex Cup: Morning Glory verslaat Alfa Romeo met 15 seconden op 3de racedag

Rolex Maxi Yacht Cup startlijnBeeld je even in : de startlijn van de Maxi Yacht Rolex Cup enkele seconden voor de start van de Racing-klasse. Prachtig. Alleen ben je aan boord van een toerschip ongeveer 200 voet voorbij de lijn, recht in het startgebied!

Het beeld (zie foto) dat je als toeschouwer krijgt in een bootje gelegen juist naast de pin is zondermeer indrukwekkend te noemen als het 30 meter lange en 25 ton zware Alfa Romeo voorbij raast, net gevolgd door Morning Glory en Rambler.

Hoe dat beeld eruit moet gezien hebben vanuit de positie van onze onoplettende cruiser, weet alleen de schipper en zijn bemanning. Tegen het startsein van de Wally’s waren ze echter wijselijk uit het zicht verdwenen.

Zwaar zeilwerk

De 39 mijls lange race startte ter hoogte van Porto Cervo in een west-noord-west bries van 15 knopen. De vloot laveerde in de wind naar een bovenboei, waarna het in het kanaal dook tussen het zuidelijke eind van Caprera en Isola delle Bisce. De jachten zeilden dan tussen de kustlijn van Sardinië en het Maddalena Archipel tot aan Lavezzi, waarna ze oostwaarts draaiden en met een spinaker-rak voorbij Monaci voeren tot het laatste merkteken in Golfo Peverro, juist voor de finish aan Porto Cervo, het startpunt.

In alle klassen werd de favoriete startpositie aan de pin fel bevochten, alsof het dinghy’s waren in plaats van maxi’s van meer dan 100 voet lang en met een waterverplaatsing tot 200. En met het ronden van de vele eilanden en de wind die continue shifte tussen 20 en 30 graden, waren veel zeilwissels noodzakelijk en werden de bemanningen zwaar op de proef gesteld. En bij dit alles is het niet eenvoudig om te communiceren tussen spiegel en boeg. Sommige teams probeerden al radio-communicatie, maar de meesten schakelden terug over naar de aloude handsignalen, welke nog steeds het beste werken.

De dagresultaten

Uiteindelijk leverde dat volgende resultaten op : Morning Glory versloeg Alfa Romeo met 15 seconden op handicap in de Racing-klasse.

Ranger eindigde 15 minuten na Ghost maar won uiteindelijk toch op handicap in de Cruising-klasse.

OPS 5 corrigeerde 16 seconden voor Atalanta II in de Mini-Maxi-klasse en Magic Carpet Squared stal de show door op het water Y3K met 25 seconden te kloppen al was het uiteindelijk Indio die won op gecorrigeerde tijd.

Party

Gisteren werden de bemanningen beloond voor hun zware zeilwerk op de Rolex Crew Party, met genoeg drank en eten opgesmukt met Braziliaanse muziek en een video-montage van race-beelden.

Vandaag, vrijdag, krijgen ze dan weer ongeveer dezelfde condities voorgeschoteld als vandaag : WNW, 16-18 knopen.

Tussenstand Maxi Yacht Rolex Cup na 3 racedagen

Racing
1. MORNING GLORY Hasso Plattner GER, 1-3-1-5.0
2. LOKI Stephen Ainsworth AUS, 2-1-4-7.0
3. RAMBLER George David USA, 3-4-3.0

Cruising
1. RANGER RSV Ltd USA, 1-3-1-5.0
2. VELSHEDA Turbat Inv. Ltd GBR, 2-2-2-6.0
3. H20 Riccardo Demichele ITA, 4-5-3-12.0

Mini Maxi
1. ATALANTA II Carlo Puri Negri ITA, 2-1-2-5.0
2. OPS 5 Massimo Violati ITA, 1-6-1-8.0
3. OUT OF REACH Guido Miani MON, 4-2-4-10.0

Wally
1. J ONE Jean Charles Decaux GBR, 1-2-2-5.0
2. INDIO Andrea Recordati ITA, 2-4-1-7.0
3. DARK SHADOW Antexis Ltd 5-1-7-13.0

Foto © ROLEX/Carlo
http://www.yccsmaxi.com/

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: