Gokken aan boord van een maxi zeiljacht tijdens de Maxi Yacht Rolex Cup

Maxi Yacht Rolex CupHet was een dag van winnaars en verliezers, van berekende risico’s en van veel schietgebedjes.

Dag 4 op de Maxi Yacht Rolex Cup 2007 was de moeilijkste tot nu toe, met windshifts van 180°, waardoor de tactici en stratego spelers nogal wat moeilijke beslissingen dienden te nemen. Zelfs de lokale specialisten vonden het heel moeilijk om alles juist te interpreteren.

Na een uitstel van 2 uren, nodig om de nodige wind te verzamelen al kwam die niet verder dan 5 knopen komende uit het oosten, startten alle 4 de klassen voor hetzelfde parcours. Na het ronden van de indewindse boei zette de vloot koers naar Monaci rocks, langs de zuidkust van Caprera naar een boei aan Secca tre Monti om vervolgens langs het oorspronkelijke indewindse teken in de Golfo Pevero te duiken en te finishen ter hoogte van Porto Cervo.

Het eerste rak lag niet echt in de wind, waardoor de rechterkant van de startzone iets interessanter bleek. Alfa Romeo (NZL) kwam terug van de linkerkant, ging overstag en …… lag achter Morning Glory (GER) voor de eerste keer. Aan de indewindse boei hadden de kiwi’s toch een halve bootlengte weten op te bouwen. En daar gekomen bleek dat het hydraulisch hijsen van een spinnaker weliswaar net dat ietsje sneller verliep dan de manuele zeilwissel, maar toch niet voor het verschil zorgde. Ook aan boord van Rambler en Titan XII werden de spieren gerold, en met succes want de kloof bleef beperkt.

Atalante IIAtalante IIIn de Wally klasse koos Claus Peter Offen's Y3K (GER) voor de rechterzijde en nam resoluut de leiding voor Magic Carpet Squared. Drie Wally 80s - Highland Fling, Aori and Indio – en Jean Charles Decaux's J One volgden samen.

Bij de MiniMaxi’s was Carlo Puri Negri's Atalanta II als eerste weg, met Out of Reach, Edimetra en All Smoke in achtervolging.

Ghost leidde de Cruising klasse gevolgd door Velsheda die haar mooi geboende spiegel toonde aan Ranger.

Kat en muis spel

En kort na het ronden van de indewindse boei begon de pret, alhoewel. Bij het naderen van Monaci, waar de vloot linksaf zuidwaarts verder het kanaal in moest , draaide de wind van oostelijk naar noordnoordwestelijk. Spinnakers werden gedropt en genua's gehesen als de jachten deze nieuwe wind invoeren. Het betere zeilwerk kon beginnen.

Het was voor niemand een verrassing dat Alfa Romeo de vloot leidde en aan Secca tre Monti scheurde ze over het water in een 14 knopen sterke noordwester. Crichton en zijn bemanning, waaronder olympisch medaillewinnaar Ben Ainslie, waren zich van geen kwaad bewust als ze ‘Bomb Alley’ invoeren. Daar parkeerden ze echter hun 100-voeter, tussen 2 lokale weers-systemen in. En het zou zo’n 40 minuten duren voor hun mega-zeilen terug wind vingen! Morning Glory en Rambler zagen zo’n 10 minuten later het gevaar en voeren zo hoog mogelijk om Alfa Romeo heen, maar vielen uiteindelijk ook zonder wind. En zo schoof de ganse vloot in elkaar.

Ranger en VelshedaRanger en VelshedaHet moet voor de grote jachten en hun bemanning frustrerend zijn geweest, een moeilijk uitgebouwde voorsprong te zien verdwijnen omdat de tragere kleinsten konden leren uit wat zich voor hen afspeelde!

Tacticus Thomas Jungbluth aan boord Y3K in de Wally klasse verwoorde het als volgt : “tussen de oude oostelijke wind en de nieuwe westelijke wind lag een windstille zone, en het was zeer moeilijk die te overschrijden. Het is alsof je tegen een muur aanzeilt, en je verplicht bent te wachten op al de anderen !”

Uiteindelijk stelde zich een zuidelijk briesje in, en haalden de boten die voor een zuidelijk koers kozen hun gelijk. Gelijkaardige problemen stelden zich de rest van de race. De ene keer haalde je voordeel uit een situatie, de andere keer was je benadeeld, zodat gedurende de race de leiders alsmaar van naam wisselden. Echter één grote uitzondering : bij de Mini Maxi’s was het Atalanta II die van start tot finish haar klasse leidde, en uiteindelijk ook op handicap kon winnen.

Vandaag erop of eronder

Met vandaag de finale race voor de boeg, kondigen zich enkele interessante duels aan. In de Racing klasse staan Morning Glory (GER) en Loki (AUS) op gelijke hoogte met 9 punten, de Duitsers wel met één overwining meer. In de Wally klasse is er slechts één puntje tussen J One (GBR) en Indio (ITA). In de Cruising klasse leidt Ranger met 2 punten op Velshed. In de Mini Maxi klasse tenslotte lijkt Atalanta II onaantastbaar met 8 punten verschil op OPS .

Klassement voor de laatste race

Racing
1. MORNING GLORY Hasso Plattner GER, 1-3-1-4-9.0
2. LOKI Stephen Ainsworth AUS, 2-1-4-2-9.0
3. TITAN XII Tom & Dotti Hill (USA) 4-2-3-3-12.0

Cruising
1. RANGER RSV Ltd USA, 1-3-1-1-6.0
2. VELSHEDA Turbat Inv. Ltd GBR, 2-2-2-2-8.0
3. VIRIELLA Vittorio Moretti ITA 3-4-5-4-16.00

Mini Maxi
1. ATALANTA II Carlo Puri Negri ITA, 2-1-2-1-6.0
2. OPS 5 Massimo Violati ITA, 1-6-1-6 -14.0
3. ALL SMOKE Gunther Herz 3-5-5-2-15.0

Wally
1. J ONE Jean Charles Decaux GBR, 1-2-2-2-7.0
2. INDIO Andrea Recordati ITA, 2-4-1-1-8.0
3. DARK SHADOW Antexis Ltd 5-1-7-3-16.0

Foto © ROLEX/Carlo Borlenghi

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: