Maxi Yacht Rolex Cup: de buit is binnen voor de winnaars

Maxi Yacht Rolex CupMorning Glory (GER), J One (GBR), Atalanta II (ITA) en Ranger (USA) winnen de Maxi Yacht Rolex Cup in hun klasse.

De Maxi Yacht Rolex Cup 2007 is geëindigd in triomf voor sommigen en ontgoocheling voor anderen. Zoals vaak op de slotdag zijn het de overall – winnaars die de dagwinnaars in hun schaduw zetten. Er was slechts één enkele winnaar in elke klasse, die mocht pronken met een Maxi Yacht Rolex Cup Tofee en een Rolex Yacht-master uurwerk, al zal het voor deze heren nog vooral de eer en glorie zijn die hun ego zal strelen.

Dit jaar waren de overall-winners Carlo Puri Negri op Atalanta II (ITA) in Mini Maxi, Jean Charles Decaux op J One (MON) in Wally, Ranger (CAY) in Cruising en, na een ongelooflijke prestatie in de laatste race, Hasso Plattner op Morning Glory (GER) in Racing.

Matte start, blufpoker vanaf boei 1

J OneJ OneDe dag startte niet echt veelbewogen. Een 6 tot 7 knopen lichte noordwester liet het Yacht Club Costa Smeralda Race Comité toe een 30-mijls lange baan uit te zetten, die de gigantische jachten weerom langs prachtig natuurschoon voeren. En op het einde van de dag bleek dat het voor sommigen dan toch een bewogen dag was geworden.

Dagwinnaars waren Alfa Romeo in Racing, die alweer een splijtende prestatie neerzetten, vlogen rond de baan in 2 uren en 34 minuten en finishten zo’n 20 minuten voor Rambler. Na correctie kwamen beiden uit op dezelfde tijd. In de Wally - klasse, won Y3K op het water, terwijl Jean Charles Decaux' bemanning aan voor van J One alweer een schitterende prestatie neerzetten met winst op handicap. Mini Maxi werd gewonnen door All Smoke (GBR) en Cruising zag Ranger zegevieren.

Het volledige verhaal van de dag is misschien niet zonder controverse. In de Racing – klasse rondde Alfa Romeo als eerste boei één, verrassend gevolgd door Rambler, dan Titan XII en dan Favonius. Had Morning Glory een probleem? Eerst voer ze weg van de indewindse boei, dan deed ze een 360 als had ze een fout te corrigeren. En dan als iedereen dacht dat ze weer op juiste koers snelheid oppikten, vierden ze het grootzeil en zeilden ze traag het kanaal in, samen met het laatste deel van de Racing – klasse, maar dan wel zonder Loki, met wie Glory op dat moment gelijk stond in de rangschikking.

Morning GloryMorning GloryHet werd dan pas duidelijk voor iedereen wat de intenties van de Duitsers waren, en tacticus Morgan Larson legde het als volgt uit : "we hadden twee strategieën vandaag, afhankelijk van de windsnelheid. We wisten dat bij sterkere wind Morning Glory een goede kans had Loki te verslaan in de wedstrijd. Bij lichter weer waren de kansen eerder andersom. We hadden wat rekenwerk gedaan en aangezien hun slechtste dag-resultaat erger was dan het onze, moesten we er alleen voor zorgen dat ook in de laatste race ze een slecht resultaat neerzetten… En zogezegd, zo gedaan,. Ze hielden hun tegenstanders meedogenloos op aan het eerste merkteken, er voor zorgend dat ze Goliath (26,6 meter lang) deze keer met David (18,3 meter lang) ging afrekenen. De volgende 4 uren (!) bleven ze aan de Aussies “plakken” en bleef Morning Glory hun kleinere concurrent afdekken. Wat Stephen Ainsworth’s bemanning ook probeerden, ze zeilden zo’n extra 10 mijl in poging om hun schaduw af te schudden, het mocht niet baten. Ze slaagden er pas op het einde in zich los te manoeuvreren, toen de wind nog verder inzakte en Loki meer bootsnelheid ontwikkelde dan Morning Glory, maar te laat. Het enige wat ze op het einde van de dag hadden gewonnen was een staande ovatie van Favonius’ bemanning , respect voor een schitterend vertoon van sportieve vechtlust !nVoor Hasso Plattner was de overwinning er niet minder zoet om, zeker aangezien zijn laatste overwinning in de Maxi Yacht Rolex Cup dateerde van 1997, net 10 jaar terug.

Commentaar bij de overige winnaars

Ook Jean Charles Decaux’ s J One vierde een verjaardag met zijn overall overwinning in de Wally - klasse, welke hij toeschreef aan het grotendeels lichte weer én het geöliede werk van zijn bemanning en hj was dan ook blij voor hen dat ze voor de geleverde prestatie beloond werden.

Atalante IIAtalante IICarlo Puri Negri was dan weer streng voor de bemanning van zijn Atalanta II, die ondanks zijn overall overwinning bij de Mini Maxis hun slechtste dag-prestatie neerzetten. Al moest hij toegeven dat zij met 2 eerste en 2 tweede plaatsen en uiteindelijk een derde plaats een schitterend resultaat hadden gezeild.

In de Cruising klasse won Ranger niet alleen de slag om de J-klasse – eer van Velsheda, ze won met vier paaltjes en één derde plaats overdiend de overall prijs voor Velsheda en Ghost. Het was voor John Williams de eerste overwinning in een meerdaags evenement . Ze deden er 4 jaar over om de replica van de originele America’s Cupper uit 1936 volledig te ‘kennen’. Verder had niemand in 70 jaar tijd een J-boat gebouwd, er waren ze dus op volledig onbekend terrein. Maar het werk van 35 mensen leverde uiteindelijk succes op, zodat we gerust kunnen stellen dat volharding loont, en dat is een leuze die voor alle winnaars van deze 2007 editie staat als een koe !

De 18te editie van de Maxi Yacht Rolex Cup zag 38 jachten aantreden uit 11 verschillende landen waaronder : Australië, Kaaiman Eilanden; Frankrijk, Duitsland, Italië, Monaco, Nederland, Nieuw-Zeeland, San Marino, U.K. en U.S.A. .

EINDSTAND Maxi Yacht Rolex Cup 2007

Racing
1. MORNING GLORY Hasso Plattner GER, 1-3-1-4-(6)-9.0
2. LOKI Stephen Ainsworth AUS, 2-1-4-2-(5)-9.0
3. TITAN XII Tom & Dotti Hill USA, (4)-2-3-3-3-11.0

Cruising
1. RANGER RSV Ltd USA, 1-(3)-1-1-1-4.0
2. VELSHEDA Turbat Inv. Ltd GBR, 2-2-2-2-(3)-8.0
3. GHOST Arne Glimcher USA, (11)-1-4-3-2-10.0

Mini Maxi
1. ATALANTA II Carlo Puri Negri ITA, 2-1-2-1-(3)-6.0
2. ALL SMOKE Gunter Herz GBR, 3-(5)-5-2-1-11.0
3. OPS 5 Massimo Violati ITA, 1-6-1-6 -(7)-14.0

Wally
1. J ONE Jean Charles Decaux GBR, 1-(2)-2-2-1-6.0
2. INDIO Andrea Recordati ITA, 2-(4)-1-1-4-8.0
3. DARK SHADOW Antexis Ltd MON, 5-1-(7)-3-5 -14.0

www.regattanews.com
foto's © Rolex/Kurt Arrigo

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: