TEAMORIGIN geeft uitleg over haar postitie als uitdager in de 33ste America's cup

TeamOriginTeamOriginTEAMORIGIN hoopt dat BMW Oracle Racing competitie zal voeren op het water en niet in de rechtszaal.

TEAMORIGIN opent op vrijdag 14 september de Southampton Boat Show en presenteert volgende week ook haar teamgenoten.

Voorafgaand verklaart ze haar positie bij het nieuwe protocol, volgens een ander 'welbepaald' team een ongeldig protocol. Het huidige Britse talent in alle facetten van het wedstrijdzeilen en het door het AC Management gecreëerde commerciële format bezorgen Teamorigin een uitgelezen kans op succes.

Het zijn sir Keith Mills, teamhoofd, en Mike Sanderson, teamleider, die volgend commentaar gaven :
“ACM runde een fantastisch evenement afgelopen lente, niet alleen sportief en onderhoudend. Het plaatste de America's Cup bij de belangrijkste sportmanifestaties in de wereld. Men zou Alinghi en ACM moeten complimenteren voor de organisatie in Valencia. Het heeft een heel positieve impact gehad, niet alleen op de America's Cup maar op de zeilsport in zijn geheel”.

Keith Mills en Mike SandersonKeith Mills en Mike SandersonMet Alinghi's overwinning in juli werd een nieuw 'Challenger of Record' (COR), van Club Náutico Español de Vela (CNEV), aangekondigd en een Protocol gepubliceerd die het kader schiep voor de 33e America’s Cup. De inhoud was voor veel potentiële uitdagers verrassend, maar voor TEAMORIGIN was het een duidelijk teken van verdere modernisering van de America's Cup.

“Wij geloven niet dat het nieuwe Protocol een negatieve invloed zal hebben op de toekomst van de America's Cup. In tegendeel, we denken dat het platform vormt voor verdere groei en kansen geeft aan diegenen die de uitdaging aannemen, voor nieuwe teams in het bijzonder".

En wel hierom :

  • introductie van een nieuwe America's Cup Klasse, een nieuw 9O-voets jacht, geeft aan iedere uitdager gelijke kansen om de design-ontwikkeling op hetzelfde tijdstip te starten
  • het testen met 2 boten wordt verboden, wat onkosten bespaart. Nieuwe technieken zullen ontwikkeld worden om bestaande en nieuwe jachten te verfijnen, zodat er speelruimte ontstaat voor nieuwe uitdagers
  • regelmatig officiële wedstrijden gehouden in Valencia wordt toegelaten, zodat de teams oefenraces kunnen houden, samen met pr programma's

TEAMORIGIN en de Royal Thames Yacht Club zijn daarom zelfzeker genoeg om een sterke sportieve uitdager te kunnen worden tijdens de 33e America’s Cup, en daagde officieel verdediger Alinghi’s club, de Société Nautique de Genève (SNG), uit op 23 juli.

Teamorigin is nu één van de 4 uitdagers, samen met het Spaanse Desafio Español (COR), Team Shosholoza uit Zuid-Afrika en Emirates Team New Zealand.

Verder staat TEAMORIGIN erop te benadrukken dat de contacten met ACM altijd correct, vlug en constructief zijn verlopen :

  • ACM kondige als gast-stad Valencia aan, binnen de 3 weken dat het verantwoordelijk werd voor de organisiatie en legde de datum voor de 33e editie vast op juli 2009
  • de uitdagers werden uitgenodigd mee te werken aan de definitie van de nieuwe Class Rule, waarbij de eerste ontmoeting plaatsvindt midden september en de uiteindelijke box-rule moet gepubliceerd worden tegen 31 oktober
  • zij stelden 3 leden aan voor het Arbitration Panel, waarvan 2 lid waren van de International Jury in de 32e America’s Cup

BMW Oracle RacingBMW Oracle RacingOngelukkig betwiste BMW Oracle Racing de rechtmatigheid van CNEV als bonafide jacht club zoals gedefinieerd in de America’s Cup Deed of Gift , resulterend in een rechtszaak voor de New York Supreme Court.

TEAMORIGIN’s positie over deze materie is klaar. De elementen die de status van een jacht club definiëren volgens de Deed of Gift stipuleren duidelijk : “Elke organiserende Yacht Club uit een vreemd land, ingelijfd, gepatenteerd, toegelaten door de wetgever, admiraliteit of andere uitvoerende macht, die voor zijn jaarlijkse regatta een oceaanwedstrijd op zee of een zee-arm of een combinatie van beiden houdt, zal altijd toegelaten worden om mee te zeilen in deze Cup ...”.

Het CNEV wordt erkend door de Real Federación Español de Vela (de Royal Spanish Sailing Federation (RFEV)) en deze club zal een regatta organiseren op zee voor het einde van 2007. Daarom erkent TEAMORIGIN de legitimiteit van de COR en bereidt zich op de 33e America's Cup voor gebaseerd op dit Protocol. "Wij hopen dan ook dat GGYC en BMW Oracle Racing zijn rechtsgeding intrekt, wat alleen maar de reputatie van de America's Cup schaadt, en dat zij de uitdaging aannemen en de competitie voeren op het water en niet in de rechtszaal", aldus sir Keith.

Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Labels

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: