Nagelsbreken in Noorwegen

Na een gezellige en relaxte kerst en oud-en-nieuw viering was het 5 januari weer tijd voor een zeilwedstrijdje. Al voor de 26e keer werd de Neglespretten georganiseerd, de Nagelbreker, op de Byfjord, de fjord die recht voor het centrum van Bergen ligt.

Dit weekend waren de drie organisatoren van de 1000 mijls overgekomen. We konden een First 36.7 (zeilboot van 11 meter) lenen, zodat we met een Nederlands team aan de wedstrijd konden meedoen.

De boot was afgelopen seizoen weinig gebruikt, en de eigenaar kwam erachter dat hij vastgevroren lag in zijn ligplaats. Gelukkig kon er een ijsbreker worden geregeld om de boot te bevrijden en naar een ijsvrije haven te brengen!

De weersvoorspellingen waren nogal variërend van te voren, maar uiteindelijk bleek het zaterdag erg stevig te waaien. In de fjord zorgde dat vooral bij de kanten voor heel harde windvlagen.

De J/80 waar ik anders vaak op vaar slaagde erin om een nieuw snelheidsrecord neer te zetten (16,5 knoop) en vervolgens al voor de start beide zeilen te slopen.

We moesten een soort toerbaan om de boeien varen, heen en weer over de fjord. Wij gingen goed van start op een voordewinds rak met uitgeboomde fok. Er waren 2 of 3 boten die hun spinnaker durfden zetten, maar wij hielden het op reven en ontreven van het grootzeil. Het eerste aandewindse rak was het moeilijk om de boot onder controle te houden in de dikke vlagen, en we liepen regelmatig uit het roer.

Anne RaangsAnne RaangsNa de bovenboei was het weer even lekker voor de wind surfen naar de volgende onderboei.Om ons heen was het intussen een slijtageslag van scheurende zeilen. Op de baan verschenen stormfokken en zelfs een trysail van een boot die zijn grootzeil gescheurd had. Een halftonner brak zijn mast, een erg zielig gezicht.

Gelukkig nam de wind een klein beetje af, waardoor het tweede en laatste aandewindse stuk wat beter te doen was. We kwamen in één stuk over de finish, zowel de boot als wij, en waren daarmee redelijk uniek deze dag. Bijna de helft van de boten kwam niet over de finish. We hoorden later ook nog over een gebroken arm en een stukke knie. Maar wij hadden eigenlijk gewoon heel lekker gezeild, en ik had tijdens het sturen niet eens de kans gehad om het koud te krijgen.

De finish was in het stadscentum, dus prijsuitreiking en soep voor alle deelnemers was in een café op de kade. Veel gezelligheid daar dus! We vielen net buiten de prijzen, maar trokken wel de interesse van een journaliste van de grootste Bergense krant. Na de borrel dus nog even op interview op het hoofdkantoor en dat resulteerde in een heel mooie voorpagina de volgende dag.

Ingezonden door Anne Raangs

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: