Francis Joyon's trimaran IDEC riskeert haar mast te verliezen

Francis Joyon's trimaran IDECSerieuze schade aan boord van IDEC!

In het kort: Francis Joyon moest gisterennacht de mast in klimmen om de gebroken grootzeil val te repareren. Tijdens deze reparatie merkte Francis schade aan de stuurboord koppeling die de verstaging met de mast verbindt. Indien deze koppeling zou loskomen verliest IDEC onmiddellijk zijn mast. Pech komt niet in eenvoud deze keer want Francis heeft ook nog eens zijn enkel bezeerd tijdens de mast-klus.

Met meer dan 22.800 zeemijl op het log tegen waanzinnige snelheden ziet het er naar uit dat de IDEC trimaran begint moe te worden. Na een helse nacht in de Doldrums, met veel squalls, moet Francis nu opzien tegen 2 beschadigingen die zijn terugtocht naar Brest zullen vertragen.

Eerst is er de gebroken grootzeilval, die de schipper zijn eerste gevaarlijk nacht-klus in de mast opbracht. Gevolgd door een nog groter probleem met de verstaging waardoor hij nog een tweede keer de mast in moest om deze trachten te borgen. Ondertussen is Francis wel genoodzaakt om de snelheid van zijn trimaran ferm te verminderen. Hij zeilt nu onder staysail en een grootzeil met 3 reven.

Enkel bezeerd

Het gevolg van deze helse nacht-klus in extreme en gevaarlijke condities is dat Francis tijdens zijn 2de klim in de mast zijn enkel bezeerd heeft en beslist heeft om te rusten totdat de wind en zee rustiger is geworden.

Francis: “I injured my ankle during my second climb, as the boat was all over the place, i’m taking some time to get some rest and work on a solution."

Een moeilijke reparatie

Met de IDEC trimaran zeilend in kruiszeeën en zonder het nodige gereedschap heeft Francis tot nu toe de carbon mast kunnen ondersteunen met de gennaker val. De condities op zee laten hem niet toe om moeilijkere reparaties uit te voeren.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: