Francis Joyon bijna in de finale sprint met een kreupele IDEC trimaran

IDEC trimaranProblemen aan boord van de IDEC trimaran blijven zich opstapelen.

"It’s a bit hard going," beschrijft Francis Joyon de huidige situatie. Voor wie Joyon kent is dit niks te veel gezegd over de problemen die hij afgelopen nacht ook nog eens mocht trotseren. Francis probeerde de IDEC na de eerder gemelde mastproblemen zoveel mogelijk te sparen. Dit deed hij door van de rechte lijn af te wijken, reef eruit en er weer in, stormzeil wisselen door het stagzeil, totdat een nieuwe reeks van problemen zich opstapelde.

Een opeenstapeling van schade

Deze keer was het de stag van het stagzeil dat het begaf. “The sail went flying everywhere,” vertelt Francis, "There was incident after incident, with a broken block, which caused a hole in the deck... I had to get the tool box back out and put some resin on it, repair the deck and recuperate my sail..." en dit allemaal tijdens windsnelheden van 27 tot 28 knopen. Tijdens dit incident is ook de drum van het stagzeil beschadigd geraakt.

Maar na 23.000 zeemijl en 52 dagen zeilen, ver weg van de Mauritaanse kust, achtervolgd met de kennis dat zijn mast enorm verzwakt is, vindt Francis Joyon nog steeds de moed om het solo zeilrecord rond de wereld te breken, ook na wat er afgelopen nacht gebeurd is.

De finale sprint wordt heftig

De spanning blijft er in ieder geval goed inzitten want het ziet ernaar uit dat de finale sprint tot Brest heftig gaat worden. De weersvoorspellingen duiden 40 tot 45 knopen wind aan na het passeren van de Azoren.
Als Francis Joyon deze wereldomzeiling weet uit te zeilen met zijn kruipel geslagen IDEC trimaran dan kan hij het in ieder geval in stijl doen.

De geschatte aankomsttijd (ETA) in Brest is tussen zondag 20 januari en maandag 21 januari.

Voor diegene die Francis Joyon willen gaan begroeten hier nog een tip: van zodra hij de historische virtuele finishlijn gepasseerd is zal de IDEC trimaran aanleggen in de commerciële haven van Brest aan de Malbert kaai.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: