Barcelona World Race: stand van zaken na 66 racedagen

Paprec-Virbac2In deze dualhanded wereldrace was de eer aan PAPREC-VIRBAC 2 om als eerste Kaap Hoorn te ronden. De autoritaire leider liet op donderdagmorgen de beruchte rotspunt aan bakboord en dook vervolgens de Atlantische Oceaan in.

Met op dat moment nog 6700 zeemijl tot aan de finishlijn en een kleine 1000 zeemijl voorsprong op achtervolger HUGO BOSS werden Jean Pierre Dick en Damian Foxall stilaan tot absolute favorieten uitgeroepen. En zowat 3000 zeemijl verderop was ondertussen de strijd voor de laatste podiumplaats volop losgebarsten.

Na de verschillende pitstops in Wellington had TEMENOS II immers slechts 150 zeemijl voorsprong op MUTUA MADRILENA. Servane Escoffier en Albert Bargues aan boord van EDUCACION SIN FRONTERAS bleven ondertussen rustig ‘cruisen’ en sloten het hek met 500 zeemijl achterstand.

Hugo Boss toch weer wat dichter

Ondertussen heeft PAPREC-VIRBAC 2 nog 5'444 zeemijl te gaan, maar voelt ze toch weer wat druk van HUGO BOSS. Het zwarte Finot-Conq ontwerp passeerde zaterdag de derde kaap in de race en heeft sindsdien de kloof met de leider beetje bij beetje verkleind. Gisteren deed ze nog 120 zeemijl extra af van haar achterstand, om vervolgens in een windstille zone te verzeilen.

Echter, stilte voor de storm zo blijkt. De schippers Alex Thomson en Andrew Cape zullen van dit rustige moment gebruik maken om hun raceboot voor te bereiden op een zware depressie die hen wacht voor de kust van Argentinië. Ondanks aangekondigde windsnelheden tot 50 knopen, hopen beiden toch nog meer mijlen goed te kunnen maken op de leiders.

Strijd om de derde plaats

Temenos IITemenos IIOp de derde plaats heeft TEMENOS II het pedaal even ingedrukt en de laatste 24 uur zowat 358 zeemijl afgelegd, 87 meer dan de Spaanse boot die hen achtervolgt.

Beiden zeilden in ongeveer dezelfde condities, met windsnelheden tot 45 knopen. Maar aan boord van MUTUA MADRILENA moesten ze een scheur in het grootzeil herstellen, wat hen gedurende enkele uren toch deed vertragen.

Op die manier konden Dominique Wavre en Michéle Paret hun voorsprong op Javier Sanso en Pachi Rivero uitbouwen tot iets minder dan 300 zeemijl. Beide boten worden binnen een drietal dagen aan Kaap Hoorn verwacht.

Achteraan de vloot blijft EDUCACION SIN FRONTERAS het voorzichtig aan doen. Het Spaans/Franse duo zeilt 5 graden meer noordelijk ten opzichte van de beide boten die ze ‘achtervolgen’. Op die manier willen ze vrij blijven van ijsbergen en van zware windcondities in de ‘Furious Fifties’.

Posities op 15/01/2008 om 18u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 DTF 5’444 Nm
2. Hugo Boss +622
3. Temenos II +2’405
4. Mutua Madrilena +2’678
5. Educacion sin Fronteras +3’537

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: