Joyon fixeert verstaging na een vierde mastklim en is op weg naar Brest

IDECMet nog 1500 zeemijl te gaan tot aan de finishlijn, lijkt de route naar Brest ‘open’ te zijn voor IDEC. Na het consolideren van de mast kan Francis Joyon zich nu uitsluitend concentreren op de te volgen strategie tussen het hoog van de Azoren en een stevige depressie in de noordelijke Atlantische Oceaan. Joyon heeft dinsdag van een relatieve kalmte geprofiteerd om voor een vierde keer de 32 meter hoge mast in te klimmen.

Na anderhalf uur moeilijk werken in zijn klimharnas was de Franse schipper toch opgetogen over het resultaat van zijn evenwichtkunsten. Het lijkt erop dat het kapotte bevestigingspunt van de stuurboord verstaging nu maximaal hersteld is.

Opnieuw vertrouwen in de mast

Joyon, die erom bekend staat niets uit te stellen tot morgen wat vandaag al kan gedaan worden, had nog maar eens telefonisch contact gezocht met architecten Nigel Irens en Benoit Cabaret en mastenbouwer Dominique Marsaudon. Zij wisten hem te overtuigen nog een laatste herstelling uit te voeren aan de geblesseerde wantbevestiging.

Gewapend met riemen én een zware hamer hees hij zichzelf voor een vierde maal in de mast. Daar kon hij al meteen opgelucht constateren dat zijn noodreparatie stand had gehouden. En dat nochtans na 3 dagen aan de wind zeilen waarbij er toch zware belasting op de mast had gestaan. Met een paar mokerslagen werden de bevestigingvijzen terug vastgezet. Vervolgens werd de beschermingkap terug gemonteerd en uiteindelijk werd de ganse constructie nog eens extra gezekerd met touw en spectra.

Op die manier heeft de schipper zijn vertrouwen in de mast herwonnen en kan hij eindelijk terug wat ontspannen.

50 knopen wind in de Golf van Biskaje

IDECIDECOndertussen heeft Joyon zijn IDEC aan een laatste grote inspectie onderworpen. Hij zeilt nu onder gennaker en gereefd grootzeil in een rechte lijn richting Brest. Onderweg wacht hem nog een diepe depressie die ten noordwesten van hem ligt. Eens hij aanpikt aan de zuidelijke rand van deze depressie zal hij te maken krijgen met harde zuidwestenwind. Ideaal voor zijn laatste rak richting Bretagne.

Er zijn voorspellingen tot 50 knopen wind in het ergste gedeelte van de depressie. Aan Joyon om IDEC zodanig te positioneren dat ze uit die zone blijven. Al zal 30 tot 35 knopen wind niet te vermijden zijn.

Met ruime wind en de golven in de juiste richting zou het wel eens kunnen dat IDEC nog een schitterend orgelpunt plaatst, volledig in de lijn van haar schitterende prestatie die slechts 54 dagen geleden in Brest van start ging!

Op 17/01 om 00u00 GMT bevond Joyon zich op 1410 Nm van de finish en was zijn bootsnelheid 18,4 Kts.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: