Maxicatamaran GITANA 13 begon woensdag aan haar recordcampagne van 2008

Gitana 13Om 20u00 Franse tijd is gisterenavond 16 januari schipper Lionel Lemonchois met zijn bemanning aan boord van de 33 meter lange maxicatamaran GITANA 13 gestart met hun campagne om verschillende records in 2008 te verbreken.

Op het programma van het Gitana Team staan mythische routes, die de catamaran uiteindelijk van New York naar Londen moeten brengen. De eerste uitdaging is de afstand New York – San Francisco langs Kaap Hoorn afleggen in een nieuwe recordtijd.

De in 2007 gelanceerde maxicatamaran, die werd ‘aangekleed’ door baron Benjamin de Rothschild, zal de eerste multiromp van de G-klasse zijn die het 14’000 zeemijl lange traject gaat aanvallen. In de sporen van de befaamde klippers van weleer willen ze meteen het record van Yves Parlier aan boord van de open 60 AQUITAINE INNOVATION in de Route de l’Or van 1998 scherper stellen.

Nogal wat uitdagingen onderweg

De 14’000 zeemijlen die New York van San Francisco scheiden, zorgen voor de nodige meteorologische en strategische vraagstukken die onderweg zullen moeten worden opgelost. Kaap Hoorn ronden in tegenwijzerzin betekent dat men rekening zal moeten houden met de sterke westenwinden die er heersen.

33 meter lange Gitana 1333 meter lange Gitana 13Verder zijn er de passages van de Doldrums en de Evenaar, met niet minder dan 4 hoogluchtdruk gebieden die moeten doorkruist worden. En dan is er nog de moeilijke lange navigatie langsheen de kusten van Latijns-Amerika.

Dit deel van de Grote Oceaan is geen echt bekend terrein voor ons zeelui. Zo zijn er tussen 1854 en 1994 slechts 12 zeilboten aan deze route begonnen. Slechts 6 (!) hebben uiteindelijk ook San Francisco bereikt.

Tien jaar geleden in het kader van de wedstrijd ‘la Route de l’Or’ was het dus Yves Parlier met zijn bemanning die de recordtijd op 57 dagen 3 uren en 21 minuten bracht.

Gunstig meteovenster bij vertrek

Bij haar vertrek kan GITANA 13 meteen genieten van een flinke Noordnoordooster. De eerste uren zal men trachten zo snel mogelijk het drukbevaren kustgebied rond New York te verlaten. En de eerst aangekondigde moeilijkheid is het hoogluchtdruk gebied rond de Bermuda-eilanden, die GITANA 13 een beetje oostwaarts van haar directe route zal duwen. De Evenaar zou normaal gezien na een dag of 6 moeten worden bereikt.

Het recordprogramma van GITANA 13 van januari tot oktober 2008 ziet er dus als volgt uit :
-la Route de l’Or (New York – San Francisco langs Kaap Hoorn)
-oversteek van de noordelijke Grote Oceaan (San Francisco – Yokohama)
-Yokohama – Taipei
-Taipei – Hong Kong
-La Route du Thé (Hong Kong – Londen)

www.gitana-team.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: