Francis Joyon en IDEC worden zondagmorgen 20 januari in Brest verwacht

Joyon op IDECHet lijkt wel of Francis Joyon vleugels heeft gegeven aan zijn rode maxi trimaran, want ze vliegen werkelijk naar Brest. Daar bevindt zich de aankomstlijn voor zijn nu al uitzonderlijk record, solo zeilend rond de wereld. Op minder dan 700 zeemijl en na 57 dagen van eenzaamheid, hopen Joyon en zijn trouwe IDEC nog één dag tempo te kunnen maken.
De huidige verwachtingen laten vermoeden dat de laatste 150 zeemijl eerder rustig zullen verlopen, zodat Frankrijk haar held triomfantelijk zal kunnen ontvangen in Brest rond 9u30 zondagmorgen.

Meteo ideaal

De depressie met de bijhorende 30 tot 35 knopen sterke zuidoostenwind, heeft ervoor gezorgd dat IDEC de laatste 24 uur alweer aan een gemiddelde snelheid van meer dan 20 knopen kwam. Tijdens het afglijden van de 5 tot 6 meter hoge golven tikte de snelheidsmeter meermaals de 27 en 28 knopen aan.

Ondertussen spendeert Joyon, sinds zijn laatste mastklim 48 uur geleden, ieder beetje energie dat nog over is in zijn uitgeputte lichaam aan het ‘soigneren’ van zijn gewonde en vermoeide bolide. Na een sprint van 26’000 zeemijl probeert hij haar onder gennaker en tweemaal gereefd grootzeil zo zacht mogelijk tussen de golven door te laten glijden. En het lukt de meester aardig om zijn geliefde veilig thuis te brengen.

Hier waakt Francis

Joyon houdt oogje in het zeil
Joyon houdt oogje in het zeil
De schaarse momenten dat Joyon slaapt, is dat maar met één oog dicht. Het andere waakt over de gerepareerde fitting van de zaling, over de bijna doorgeschavielde grootzeilval, over het naderen van het continentale plateau met gevreesde golven, over de toenemende aanwezigheid van beroepsvaart en vissende Bretoenen.
Hijzelf weigert nog steeds om een aankomsttijd te vermelden. Nochtans staat hij op het punt zijn grote reis heel binnenkort te beëindigen.

Genieten tot het laatst

De mens Joyon zal ongetwijfeld blij en gelukkig zijn familie en vrienden aan land te kunnen begroeten. De zeiler Joyon zal ongetwijfeld tot de laatste mijl genieten van de magische chemie tussen water, wind en zijn grote boot : “C'est la fin d'un grand voyage, et la mer est un milieu attachant, c'est pourquoi il est dur de s'arrêter..."

In het midden van de nacht van vrijdag op zaterdag was Joyon tot op een kleine 450 Nm genaderd, en bedroeg zijn VMG 18,7 kts.

www.trimaran-idec.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: