Barcelona World Race: mogelijk beslissende ontsnapping voor de leider

Paprec-Virbac 2De twee kemphanen in deze wedstrijd rond de globe, PAPREC-VIRBAC 2 en HUGO BOSS, blijven zoeken naar met wind gevulde kleine depressies die zich op hun traject langsheen de Zuid-Amerikaanse kust bevinden. Rondom die minisystemen bevinden zich echter mijnenvelden met weinig of geen wind. En het lijkt er sterk op dat HUGO BOSS zich voor de rest van het weekend in dergelijk veld bevindt.

In de strijd om de derde plaats is het TEMENOS II die binnen minder dan 24 uur als eerste van de achtervolgers Kaap Hoorn zal ronden.

Leider loopt weer wat verder weg

De afgelopen 10 dagen heeft de koploper in de race zijn voorsprong op de tweede zien halveren. Deze bedroeg vrijdag ochtend nog slechts 521 zeemijl. Maar de rest van die vrijdag zeilde PAPREC-VIRBAC 2 weer iets sneller dan HUGO BOSS. En voor het eerst in dagen lijkt het erop dat de meteovoorspellingen in het voordeel van de leider zullen zijn.

De tandem Dick/Foxall bevindt zich ter hoogte van Porto Alegre en vaart ten noorden van een klein hoogluchtdrukgebied, dat riskeert hun naaste achtervolgers de komende 24 uren te zullen blokkeren. Zullen zij er eindelijk in slagen een beslissende demarrage te plaatsen en aldus hun schaduwboot definitief schaakmat te zetten?

Strijd om derde plaats blijft boeiend

En op weg naar Kaap Hoorn zijn TEMENOS II en MUTUA MADRILENA nog steeds in strijd voor de laatste podiumplaats. De laatste dagen heeft het Spaanse paar aan boord MUTUA MADRILENA wat mijlen van zijn achterstand goed gemaakt, en is het tot op minder dan 150 zeemijl van de derde boot in de race genaderd.

Educacion sin FronterasEducacion sin FronterasTEMENOS II wordt in de loop van de ochtend langsheen de befaamde rotspunt verwacht, terwijl MUTUA MADRILENA zal moeten wachten tot zaterdagmiddag om de laatste echte kaap van de race te ronden.

EDUCACION SIN FRONTERAS blijft het nog steeds rustig aan doen en hebben nog ruim 5 dagen voor de boeg, vooraleer ook zij bakboord om kunnen en op zoek gaan naar warmere oorden.

Ondanks de gecompliceerde situatie waarin ze momenteel zeilen en de uitdagingen waarvoor de koplopers ongetwijfeld nog zullen worden geplaatst, zijn er toch al enkelingen die van een ETA in Barcelona rond 8 februari gewagen.

Posities op 18/01 om 18u00 GMT :
1. Paprec-Virbac 2 DTF 4’729 Nm
2. Hugo Boss +593
3. Temenos II +2’291
4. Mutua Madrilena +2’409
5. Educacion sin Fronteras +3’387

www.barcelonaworldrace.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: