Even een pas aangekocht zeiljacht van Amerika naar Europa zeilen

Hunter 37De lage dollar koers doet menig watersporter al eens surfen op Amerikaanse sites waar tweedehands zeilboten en zeiljachten te koop worden aangeboden. Dit is ook al meermaals gebleken op ons geliefde ClubRacer Forum.

Eens volledig verkocht aan het nieuwe speeltje, rijst al gauw de vraag "hoe krijgen we onze nieuwe natte droom in onze thuishaven?"

En aangezien parkeren op een cargo toch nog altijd een dure optie is, durven veel zeilers al eens opperen om de nieuwe aanwinst maar meteen grondig te testen en gewoon zelf eens 'den Atlantiek' over te steken. Maar onlangs stuitte ik op volgend krantenartikel uit The Times online (UK).

Zeiler moet zeiljacht verlaten in de Atlantische Oceaan

Een 61-jarige zeiler moest zijn nieuw zeiljacht verlaten ergens midden op de Atlantische Oceaan, nadat hij was gevallen en van boord moest worden gehaald.

De Brit Alan Thompson had nog maar onlangs de 37 voet lange Hunter Legend, PADOLU, gekocht bij een jacht broker in Florida (V.S.). Thompson is een ervaren zeiler en had 20 jaar geleden reeds 2 Atlantische oversteken op zijn actief, weliswaar met bemanning. Nu had hij echter besloten om het jacht single-handed terug naar Groot-Brittannië over te varen. De jachtman uit Chichester in West Sussex (ENG) viel echter en brak zijn bekken. Dit gebeurde zo’n 600 zeemijl ten noordoosten van Bermuda. Hij leed verschrikkelijk pijn en kon nauwelijks bewegen.

Vindt hulp ... in zijn lokale pub

Niettemin slaagde hij er in zijn lokale pub in Engeland te contacteren waar vriend Roger Pocock op zijn beurt de Falmouth Coastguard verwittigde. Met hun Amerikaanse collega's werd een reddingsactie op touw gezet. Ondertussen had ook een Britse arts hem over de satelliet telefoon aangeraden welke van de aan boord zijnde medicijnen hij best kon innemen tegen de pijn.

Het jacht werd al gauw gevonden en twee Amerikaanse redders werden aan boord van de 20 jaar oude zeilboot gelaten Zij hielpen hem vervolgens aan boord van een olietanker die in de buurt was en ook op de mayday had gereageerd. Thompson werd terug naar de V.S. gebracht, waar hij verder werd behandeld.

Pijnlijk staartje, maar niet alleen aan zijn bekken

Maar er zat nog een staartje aan het verhaal. De tweedehands zeilboot, gekocht voor 33.000 US dollar en welke moest worden achtergelaten op die grote oceaan, was nog niet verzekerd. De ongelukkige zeiler ziet dus een aardige investering nu op haar eentje ergens op de oceaan ronddobberen.
Men veronderstelt nu dat ofwel PADOLU gewoon zinkt, ofwel door de heersende wind en stroom terug naar de kusten van de V.S. wordt gebracht. Bij een derde scenario verzeilt het jacht in de Golfstroom en zou het zelfs niet ondenkbaar zijn dat het op eigen houtje alsnog de Britse Eilanden bereikt.

Moraal van het verhaal: je kunt maar beter een gekende gast zijn in een lokale pub (en je jacht laten verzekeren vóór je vertrekt).

Discussieer mee in het forum: Hoe goedkoop een zeiljacht ophalen in San Diego?

Foto: zusterschip van de Hunter 37 Legend

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: