Pieter-Jan Postma begint WK Finn zeilen hoopgevend + video

Pieter-Jan Postma begint WK Finn zeilenPieter-Jan Postma opende vandaag voortvarend op de Wereldkampioenschappen in Finn-klasse in Melbourne Australië.

Tijdens de eerste race zeilde Postma knap van een 16de naar een 11de plaats in een veld van 83 boten. Tijdens de tweede wedstrijd nam de wind toe en kwam Postma nog meer in zijn element. Hij eindigde als derde. In het totaalklassement staat de Nederlander nu op een vijfde plaats. De Nederlandse dames en heren in de 470 klasse beginnen morgen aan hun WK.

Het Olympische jaar 2008 is voor Postma dus redelijk goed begonnen. Na zijn intensieve training in Griekenland, in november en december van het vorige jaar, is Postma op 4 januari vertrokken naar Melbourne. Dit WK is de eerste graadmeter van dit Olympische jaar. Postma die zich al geplaatst heeft voor de Spelen in China was duidelijk over twee grootste wedstrijden van 2008. “Ik zie het als twee totaal verschillende series.”

De weersomstandigheden en het aantal deelnemers maken al een heel groot verschil. Vandaar ook een aangepaste strategie. “In bijna al onze trainingen focussen we op de omstandigheden voor China, daar hebben we ook in Griekenland aan gewerkt. Maar hier in Melbourne pas ik me tijdelijk aan. Ik ben bijvoorbeeld weer zwaarder hiervoor geworden, dat moet er straks weer afgetraind worden.”

In de regels van dit Wereldkampioenschap, door de kenners ook wel Gold Cup genoemd, staat dat alle boten tegelijkertijd moeten starten. Het was een prachtig gezicht om de 83 eenmansboten uit zo een 35 landen, allemaal opgelijnd te zien liggen voor de start. De skyline van Melbourne op de achtergrond maakte het plaatje compleet.

De omstandigheden waren niet eenvoudig. De eerste wedstrijd werd in relatief weinig wind gezeild en tijdens de tweede race nam de zeewind in Port Phillip Bay toe, kortom korte golven, schuimkoppen en een brandende Australische zon. Postma zei vlak na de finish met zijn gebruikelijke brede grijns. “De condities zijn heel lastig. Er waren grote winddraaiingen. Ik wist met mijn starts in het midden de schade beperkt te houden. Maar ik ben nog niet helemaal tevreden.”

In de laatste race zeilde Postma in een rak van een 11de plaats naar een vierde. Dat is ook een beetje Postma zijn specialiteit, keihard werken en pompen voor de wind. Postma besloot met; “Maar het kan nog harder”.

Kijk voor uitslagen en informatie op:
www.sailmelbourne.com.au

Foto © Sport the library / Jeff Crow

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: