Groupama 3 vertrokken voor recordpoging in Jules Verne Trofee + video

Groupama 3Geduld is een schone deugd. Franck Cammas en zijn bemanning zijn met de Groupama 3 al stand-by sinds 6 december 2007. Immers, de meteo bij dergelijke recordaanval is van cruciaal belang. Maar nu is het eindelijk gelukt.
Hun vertrek was voorzien voor deze donderdagmorgen 24 januari. En om 8u50 Franse tijd heeft de 31,50 meter lange maxi trimaran de startlijn tussen kaap Lizard (UK) en de vuurtoren van Créac’h (Ouessant – FRA) overschreden.

Eindelijk een gunstig meteovenster

Er wordt een stevige noordwester van ongeveer 25 tot 30 knopen sterk verwacht, die de maxi trimaran heel snel in het noorden van de Golf van Biskaje zou moeten brengen. Ter hoogte van kaap Finisterre zou zo’n een 30 knopen sterke noordooster moeten staan, die eenmaal ze de kusten voor Lissabon hebben bereikt zou moeten afzwakken tot een 20-tal knopen. Dit meteovenster is zeer gunstig voor een snelle start. En net daar zou Groupama het verschil moeten maken met de vorige recordhouder, ORANGE II.

Deze heeft er in 2005 welgeteld 50 dagen, 16 uren, 20 minuten en 4 seconden over gedaan om de aarde rond te zeilen, of ongeveer 21’600 zeemijlen die het traject van de Jules Verne Trofee uitmaken. De werkelijk gevaren afstand ligt meestal tussen de 25’000 en 27’000 zeemijlen. Met andere woorden, Franck Cammas moet dus een gemiddelde snelheid van minstens 23 knopen zien te halen, wat overeen komt met meer dan 550 afgelegde zeemijlen per dag om het record scherper te kunnen stellen!

Hun landgenoot Francis Joyon heeft hen in elk geval het goede voorbeeld gegeven.

www.cammas-groupama.com

Auteur:

  • Guy C.

    Guy Clappaert is met zijn zeiljacht Fast One geen onbekende in België en Zeeland. Zijn voorkeur gaat naar CR wedstijden en hij is fervent fan van diverse winterwedstrijden circuits. Je vindt hem dan ook regelmatig terug op de Goofies en Grevelingen wintercup.  

Voor u geselecteerd: